Girişimciler İçin İngilizce Öğrenmenin Püf Noktaları + Eğitim Fırsatı

Girişimciler İçin İngilizce Öğrenmenin Püf Noktaları

İngilizce bilmenin önemine gerek bireysel açıdan gerekse girişimcilik açısından fırsat buldukça değinmeye çalışıyorum. Hem bilgi edinmek hem de yabancı müşterilerle iletişim kurabilmek için İngilizceye eskisinden çok daha fazla ihtiyacımız var.

Bu nedenle Çağrı Menteş ile Girişimciler İçin İngilizce webinarının özetini geç de olsa paylaşmak istedim.

(Maalesef webinar kaydı elimde olmadığı için (sildim veya kaydedemedim) Youtube’a yükleyemiyorum ama tuttuğum notları sizinle paylaşacağım ve yazının sonunda İngilizce’nizi geliştirmenizi sağlayacak çok iyi bir çevrimiçi eğitimden bahsedeceğim.)

İngilizce Öğrenmenin Püf Noktaları

Kısaca hatırlatmak gerekirse Çağrı Menteş, lisede yabancı diller bölümünü bitirdikten sonra 19 yaşındayken İngilizce öğretmenliğine başlayan bir eğitmen. Üniversite eğitiminden sonra başladığı resmi öğretmenlik kariyerini bırakıp girişimciliğe soyundu ve şu anda Dijital Dil Okulu ile internetten ve özel dersler vererek kariyerine devam ediyor

Ayrıca Youtube kanalında ve ingilizce.org‘da ücretsiz İngilizce eğitim içerikleri paylaşıyor.

Öncelikle nam-ı diğer Çağrı Hoca’nın GirişimlerNet Webinar serisinde paylaştığı notları paylaşalım:

  • İngilizce öğrenmek için dilbilgisi (gramer) temelini kurmanız gerekiyor. Ancak bu sizi o kadar korkutmasın, zira belki de asıl mesele bundan sonra başlıyor.
  • Dilbilgisi öğrendikten sonra kelime (vocabulary) bilginize göre dil gelişiminiz ilerliyor. Bu nedenle kelime öğrenmesine gerçekten gereken önemi vermek gerekiyor.
  • Dil öğrenimi her yaşta mümkün. 12 yaşına kadar edinim ve telaffuz avantajı olsa da, ilerleyen yaşlarsa mantıksal öğrenim hız ve kolaylık sağlıyor.
  • Dil öğreniminin 4 ayağı var; okuma, yazma, dinleme, konuşma. Her 4 ayak için de farklı taktiklerle gelişmeye çalışmak lazım. Örneklendirmek gerekirse;
    • – Okuma: Seviyenize göre kitap, dergi ve kısa hikâyeler.
    • – Yazma: Öğrendiğiniz bilgilerle makale yazma pratiği yapabilirsiniz, kısa e-posta yazışmaları, yabancı forumlar, Twitter gibi platformlar da yazma pratiğinizi geliştirerek iletişim kurabileceğiniz platformlar.
    • – Dinleme: İngilizce radyo, TV ve müzik videolarını dinleyebilirsiniz ama bu konuda en işe yarar olan belki de İngilizce podcastler. Çok geniş bir podcast uzayı var ve ilgilendiğiniz konularda İngilizce podcast bulmak zor olmayacaktır.
    • – Konuşma: Ayna karşısında konuşmak, arkadaşlarla konuşmak, internetten konuşma uygulamalarını ve servislerini kullanmak, turistlerle diyalog, yurtdışına çıkmak.
  • Çalışma sıralaması nasıl olmalı sorusuna ise Çağrı Menteş şöyle yanıt verdi; Kelime, dilbilgisi, okuma, dinleme, yazma, konuşma. Kelimeden itibaren hepsinin entegre götürülmesi en doğrusu ama verilmesi gereken ağırlık bu şekilde.
  • İngilizce öğrenmek de kas geliştirmek gibi, edindiğiniz her becerinin gerilememesi için sürekli antrenman yapmanızda fayda var.
  • Peki girişimciler için İngilizce neden önemli? Çağrı Menteş’in bu soruya yanıtı şöyle; İngilizcenin girişimcinin hayatına asıl katkısı iletişim değildir. Bir işveren yazışmada Google Translate kullanabilir veya görüşmede tercüman yardımı alabilir. Asıl katkı İngilizce bilmenin katacağı vizyon, dünya görüşü.
  • Kendinizi kelime öğrenme konusunda zayıf kabul ediyorsanız rahat olun. Çağrı Hoca bir kelimeyi hafızaya almak için 21 kereye kadar bakmanın normal olduğunu söylüyor. Ortalamanın 7 olduğunu da ekliyor.
  • Sektörel, teknik İngilizceyi geliştirmek için yapılacaklar; dilbilgisi için ekstra bir çalışmaya gerek yok. Çünkü dilbilgisi her alanda aynı. Tek fark kelime hazinesi. Bunu geliştirmek için de online veya basılı sektörel yayınlar takip edilip, bol bol okuma yapmalı. Böylece kelime haznesi geliştirilebilir.
  • Kelime öğrenme konusunda günümüzün önemli bir avantajı da Oxford Üniversitesi’nin hazırladığı 3000 kelimelik özel liste. Bu liste uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde İngilizce’de en çok kullanılan kelimelerin belirlenmesiyle oluşturulmuş.
  • 3000 Kelime listesinin bir de Çağrı & Mihriban Menteş tarafından hazırlanan özel ve oldukça işlevsel bir formu var. (ücretli)

Bu güzel bilgilerin yanısıra webinara katılan iki kişiye Dijital Dil Okulu’ndan Business English eğitimini hediye ettik. Aslında 1 kişiydi ama Çağrı Hoca bonkör davrandı. 🙂

Uzaktan İngilizce Eğitim Fırsatı 

Geçtiğimiz günlerde Çağrı Menteş’in paylaştığı yabancı dil eğitim programı oldukça uygun maliyetiyle ve sunduğu içerikle herkesin faydalanabileceği bir fırsat.

Eğitimi hazırlayan kurum Karabük Üniversitesi. 2007’de kurulan genç bir üniversite olmasına rağmen Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan dünya etki sıralamasında, eğitim kalitesi açısından 2020 yılında Türkiye’de 5. sırada yer almış bir üniversitemiz.

Ayrıca Türkiye’nin en çok tercih edilen 7. üniversitesi ve Girişimcilik, Risk Yönetimi, Tıp Mühendisliği, Raylı Sistemler gibi lisans programlarını açan ilk üniversitemiz.

Türkiye’de EQUALS tarafından akredite edilmiş tek devlet üniversitesi. Kurslar Koordinatörlüğü’nün normalde yüz yüze verdiği yabancı dil eğitimleri birkaç dönemdir çevrimiçi eğitimle tüm Türkiye’ye açmış ve ortaya devlet üniversitesi güvencesiyle İngilizceden Çinceye 9 dilde verilecek uzaktan eğitim serisi çıkmış.

İngilizce A1’i ve IELTS eğitimlerinin eğitmeni Çağrı Menteş olacak eğitimler şöyle ücretlendiriliyor;

  • 12 Haziran – 12 Temmuz | Farklı Dillerde A1-A2-B1-B2 Yabancı Dil Kursları – 60 Saat (250 TL)
  • 12 Haziran – 19 Eylül | YDS/YÖKDİL    200 Saat (1250 TL)
  • 12 Haziran – 16 Ağustos | IELTS 100 Saat (750 TL)

Eğitimler Zoom platformunda gerçekleşecek ve kaçırılan dersler sonradan izlenebilecek. Dersi yürüten akademisyen/eğitmen ile Whatsapp grubu ile iletişim ve danışmanlık mümkün olacak. Ayrıca eğitim sonunda uluslararası geçerliliği olan sertifika veriliyor ama sanırım öğrenciler sınava tabii tutulmuyor.

Detaylı bilgi için http://sfl.karabuk.edu.tr/kurslar veya şuradaki form sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğitim için son kayıt tarihi: 10 Haziran 2020. Yani bugün son gün. 🙂

Bu yazı sayesinde İngilizce öğrenmenize veya dilinizi ilerletmenize vesile olabilirim. Şahsen ben İngilizceyi pekiştirmek için bu eğitime katılmayı düşündüm ama C1-C2 seviyesi olmadığı için Çağrı Hoca gerek olmadığını söyledi. Belki şansımı ikinci bir yabancı dil öğrenmek için kullanabilirim. 🙂

Lütfen eğitimlere katılırsanız yorumlarınızı paylaşmayı ihmal etmeyin.

Görsel Kaynak: Pixabay, Pexels

Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

GirişimlerNet Kitap Kulübü'ne Hoşgeldiniz!

Next Article

Remote Team: Uzaktan Çalışan Ekipler İçin İK Yönetim Platformu [Fırsat]

Related Posts