Adventure Club: Nike, Abonelik Modeliyle Çocuk Ayakkabısı Satacak

Abonelik modeliyle çalışan e-ticaret girişimlerinin bir yenisi dünyaca ünlü spor ürünleri markası Nike tarafından hayata geçirildi: Nike Adventure Club.

Nike Adventure Club, hızlı büyüme dönemindeki çocuklar için farklı aralıklarla ayakkabı gönderen bir e-ticaret hizmeti. Ebeveynler, 1 yılda 4 veya 12 çift ayakkabı için abone olabiliyor ve aylık 20 dolar ile 50 dolar arasında değişen bir ödeme yapıyor.

2-10 yaş arasındaki çocukları hedefleyen servise abone olan ebeveynler desen model seçimini çocuklarıyla yapıyor ve yıl içinde ayakkabıların adreslerine postalanmasını bekliyor. Gelen ürün kutusunda çocuklar için bazı küçük hediyeler de sunuluyor ve Nike, çocukları daha sağlıklı bir yaşama teşvik eden KaBoom adlı kâr amacı gütmeyen çocuklar için sivil toplum örgütüyle iş birliği yapıyor.

Nike’ın bu yeni projesi, aslına bakarsanaız çok yeni değil. 2017’den beri Easy Kicks adıyla test ediliyor ve 10 bin aboneye ulaşmayı başarmış. Söylendiğine göre bu girişim şirket için sadece bir ayakkabı abonelik işinden daha fazlası, dolayısıyla abone sayısının da kararlı bir şekilde artması hedefleniyor. Şu anda yeni aboneler davet usulüyle içeri alınıyor.

Bu Kadar Ayakkabı Nereye Gidecek?

Nike Adventure Club, bizdeki ‘Bi numara büyük al seneye de giyersin’ düsturunu yerle bir ettiği malum. Bu düsturun çok sağlıklı olmadığı da ortada. Zira yanlış ayakkabı seçimi özellikle hızlı büyüme dönemlerinde daha fazla karşımıza çıkıyor. Ancak Nike’ın büyük bir tüketimi tetiklediğini de sanırım hepiniz farketmişsinizdir. Zira 1 çocuğa yılda 12 ayakkabı satmak ayaka sağlığı için lüks olsa da bunun bir bedeli var. Peki Nike bu durumu tamamaen sineye mi çekiyor? Hayır, geri dönüşüm seçeneğini devreye sokuyor.

Nike yılda iki kere ailelere bir torba göndererek kullanılmış ayakkabıları toplayacak. Bu ayakkabıları ya bağış ya da geri dönüştürme tarafında değerlendirecek. Bkz: Nike Grind.

Bu Girişim Tutar mı?

Abonelik girişimlerinin yükselişi Dollar Shave Club’ın Unilever tarafından 1 milyar dolara satın alınmasıyla zirveye ulaşmıştı. Ancak 2016 yılında gerçekleşen bu satın almanın bir benzerine da rastlamış değiliz. Nike’ın 2 yıllık test sürecinin sonunda bu noktaya gelmiş olması elbette başarı şansını arttırıyor. Üstelik aylık abonelik modelini çocuklara dönük uygulayan ve sürdüren farklı işler de var. Foot Locker’ın çocuklara kıyafet gönderen Rockets of Awesome‘a ortak olması, Walmart’ın benzer bir girişim olan Kidbox ile yaptığı işbirliği akla ilk gelenlerden.

Diğer yandan abonelik modeliyle olmasa da çocuklara toplu kıyafet gönderimi yapan Stitch Fix ve Prime Wardrobe gibi modeller de mevcut ve Nike’ın da benzer bir iş yapması mümkün.

Nike bu işin masum olduğunu (bağış / geri dönüşüm modeliyle) müşterilerine kabul ettirebilirse ortaya çok başarılı bir iş çıkabilir. Zira bu sayede kendine ayakkabı alamayan çocuklara, zenginler(?) üzerinden ayakkabı satmış olacak. Bakalaım diğer spor markaları daa bu alanda bir çıkış yaparak rekabetin dozunu arttıracak mı…

.

.

Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

TextNow Nedir? Nasıl Kullanılır?

Next Article

Samumed: Osman Kibar'ın Milyarlık Girişimi

Related Posts