Girişimciler İçin İlham Veren Hafta Özeti – 10

Merhaba,

Yeni bir hafta özeti ile karşınızdayım.

Artık Patreon tarafını daha sıkı kullanmaya başladım. Patreon destekçilerim özel indirimleri Özel İndirimler sayfasında görebilir. Patreon’un Android ve iOS uygulamalarını indirerek siz de içerideki tartışmalara yorumunuzu bırakabilirsiniz.

Ayrıca bu hafta Patreon destekçilerime özel bir Kitap Kulübü başlattığımı duyurdum. Her hafta seçtiğimiz 1 kitabı yazarlarıyla tartışmaya çalışacağız.

Önceki hafta özetlerini Hafta Özeti etiketinde bulabilirsiniz.

Okuma Önerileri & Yeni Şeyler & Trendler

[ppp_patron_only level=”1″]

Instagram’ın izlemesinden kurtulmak

Instagram’ın 2019’da 20 milyar dolar reklam geliri elde ettiğini ve bunun Youtube’ın gelirinden fazla olduğunu biliyor muydunuz? Bunu başarmasının en önemli sebeplerinden biri elbette bizi çok iyi şekilde tanıyıp takip etmesi yatıyor. Wired yazarı Mike Burgess, hemen her hareketimizi izleyen Instagram’ın izlemelerine karşı neler yapabileceklerimizi özetlemiş. En iyi tavsiyeyi en sonra veriyor; Instagram’ı silin, tabii yerse. 🙂

Martech Society Açıldı

Pazarlama teknolojilerine odaklananlar için MartechSociety.com adında yeni bir Türkçe blog açıldı. 30 kişilik yazar kadrosu var. Umarım istikrarlı içerik üretiminde güzel bir başarı hikâyesine imza atarlar.

Etkisel Girişimciler

Yıldız Holding’den Şerafettin Özsoy, “Yeni Normal’in girişimci modeli: Etkisel Girişimciler” başlıklı bir yazı yayınladı. Şerafettin, girişimcilik dikeyinin önde gelen akademisyenlerinden Saras Sarasvathy’nin yaptığı bir araştırmaya işaret ederek, pandemiden sonra nedensel mantık (causation) değil etkisel mantık (effectuation) üzerine çalışan girişimcilerin daha fazla önem kazanacağını savunuyor. Yazıda etkisel girişimciler şöyle tanımlanıyor;

“Etkisel girişimciler genel olarak planlamaya çok fazla vakit ayırmayı sevmeyen, deneyimlerine ve sezgilerine güvenerek hareket etmeyi seven, her türlü değişime çok hızlı adapte olup buna göre tüm stratejisini kökten değiştirebilen girişimcilerdir.”

Erdem Yurdanur’dan mobil oyun dünyası üzerine bir analiz

Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden ve önemli yatırımcılarından biri olan Erdem Yurdanur, mobil dünyası üzerine fikirlerini kaleme aldığı uzun bir yazı yazdı. Gerçekten bu alanda olsun olmasın, herkesin okumasını tavsiye edeceğim bir yazı. Erdem Yurdanur ile 3-5 saat sohbet ederek alabileceğiniz bilgi ayağınıza gelmiş durumda. 15-30 dakikada ayırsanız yeter.

Youtube Kanalı satılır mı?

ÇayKahveİnsan kanalının kurucusu Tarık Çayır, Youtube kanalını neden lüks bir mercedes fiyatına satmadığını Medium’da yazdı. Keşke biraz daha rakamsal bilgiler ve karşılaştırmalar yapsaydı diyorum ama yine de okumanızı tavsiye ederim.

Yazma alışkanlığınızı oyunla geliştirin

Bu arada Tarık ile yazma alışkanlığını pekiştirmek için ortak hedef belirleyip oyunlaştırma yaptık. Onun yazısını da şurada okuyabilirsiniz; Street Fighter Oynayarak Ayda 10.000 Kelime Yazmayı Nasıl Başardım?

Geleceğin yeni işi içerik üretmek mi?

20li yaşlardaki Sergey adında bir Rus kardeşimiz içerik üretmenin önemine dair güzel bir yazı yazmış. Aslında yazı daha çok bildiğimiz şeyleri söylüyor, rasyonel kanıtlar falan sunmamış ama girişimci olmayı denemeden önce içerik üretici olmayı deneyin gibi mantıklı bir mesajı var. Bir de Hans Moravec’ten alıntıladığı şu cümleyi paylaşmakta fayda var;

“In time, almost all humans may work to amuse other humans, while robots run competitive primary industries, like food production and manufacturing.” – Superhumanism, 1995

Kaçıranlar için ünlü podcast yapımcısı Joe Rogan’ın 100 milyon dolara Spotify ile anlaştığını da hatırlatayım.

Başarılı Bir Pazarlama Planı Çıkarmak

Batuhan Apaydın, içerik odaklı pazarlama planıyla nasıl çalıştığını detaylı bir yazıyla paylaştı. Okumaya üşenmeyenler için içerik odaklı bir pazarlama stratejisi hakkında faydalı şeyler olduğunu söyleyebilirim. Bu vesileyle Batuhan’ın çalıştığı girişim getdor.com’a ContentGo’nun yani İçerikBulutu’nun içerik sağladığını da öğrenmiş olduk. Umarım yabancı girişimlerdeki Türk etkisi hem kişi hem de hizmet bazında hızlanarak artar.

İçerik Bulutu Eğitim/Webinar Serisi

İçerik Bulutu, eğitim serisini ücretsiz olarak izleyebileceğiniz bir platformda sunmaya başladı. B2B funnel kurulumundan, dijital reklam bütçe planlamaya, müşteri deneyiminden, dönüşüm optimizasyonuna kadar zengin bir içerik var.  

Haftalık epostalarla dijital pazarlamayı öğrenin

ZeroToMarketing.com: Haftalık 5 dakikanızı ayırarak dijital pazarlamada ilerlemenizi sağlayan bir e-posta aboneliği. Daha ilerisini düşünüyorsanız uluslararası sertifikalı DMI eğitimlerini tavsiye ederim.

Black Lives Matter etkisi & Black founders

Blacklivesmatter.com, George Floyd’un öldürülmesinin ardından siyahi ırkın yükselişinde önemli bir rol oynuyor. ABD’de ikinci bir Rosa Parks kırılımı yaşanıyor dersek sanırım yanlış olmaz. Siyahi ırktan olanların haklarını almalarının yanında özellikle teknoloji dünyasında ciddi desteklendiği bir yere geldik. Umarım yakında birkaç tane ‘black unicorn’ çıkar da konferanslardaki beyaz adam egemenliği biter. 🙂 Bu ay başında kodlama bilmeden websitesi yapma aracı Webflow, sistemik ırkçılıkla müdalece için çalışan projeleri destekleyeceğini duyurmuştu. Webflow’un kurucusu da Blacklivesmatter için 250 bin dolarlık bağış toplanmasına aracılık etmişti.

Bu alanda ücretsiz hizmet/ürün sunmak, yeteneklerinizi paylaşmak veya bağış yapmak istiyorsanız makechange.solutions adresine göz atabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu – 4

Galata Business Angels Yönetici Direktörü Ata UzunHasan, “Beyaz yakalı loser’n startup ekosisteminin zirvesine yolculuğu” adlı serisine devam ediyor. Bu hafta varsayımlarından ve nasıl hatalı çıkabileceğimizden bahsetmiş. Yazıdaki şu kısımın altını çizdim;

“Bir iş teklifini neden kabul ettiğinizi mümkünse bir yere not alın. Somut olarak gözünüzün önünde yazılı olması daha iyi karar vermenizi sağlar. Ayrıca sonraki iş değiştirme kararlarınız için size yol gösterir. …

Kariyerinizin ilk 5 yıllık döneminde kiminle çalışacağınızı ve yöneticinizin size neler öğretebileceğini çok iyi analiz edin.”

[/ppp_patron_only]

Girişimlerden Önemli Haberler

[ppp_patron_only level=”1″]

E-bursum’dan öğrencilere özel kitlesel fonlama

E-Bursum, öğrencilerin bireylerden destek alabileceği kitlesel fonlama özelliği Microfon’u duyurdu. E-Bursum, 4 senedir burs verenlerle yarım milyondan fazla öğrenciyi bir araya getirerek ve daha fazla öğrencinin burs olanaklarını erişmesini sağlıyor. Bugüne kadar 35 milyon liranın 10 bin öğrenciye dağıtılmasına aracılık etmiş. Kitlesel fonlamayla işin üretkenlik tarafına odaklanması da beni ayrıca memnun ediyor.

Cybertonica & Extra Loyalty strateijik işbirliği

Risk, AML, mevzuata uyumluluk ve sahtekarlık tespiti için gelişmiş veri bilimi tekniklerini kullanan Cybertonica ile Türkiye’nin öncü sadakat ve cüzdan platformu sağlayıcısı Extra Loyalty ile stratejik iş ortaklığı kurduğunu duyurdu. Genelde bu tür işbirliklerine çok rastlamıyoruz ama oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

Zuuks Games’in 1 yıllık oyunu 100 milyon kullanıcı barajını geçti

Zuuks Games’in Bus Simulator Ultimate oyunu 100 milyon kullanıcıyı geçmiş. 2019’da yayınlanan oyun şehirlerarası otobüs simülasyon oyunu oynamanızı sağlıyor. Tır simülasyon oyunlarının başarısını düşünürsek Zuusk Games’in daha büyük başarılara imza atması işten bile değil. 20’den fazla oyunu olan Zuuks Games, toplamda 300 milyondan fazla indirme sayısı ve aylık 90 milyon aktif oyuncuya ulaşıyor.

Apsiyon Akademi’nin istihdama katkısı

Apsiyon, kendi başına önemli bir işveren ama Apsiyon Akademi ile de istihdama katkı sağlıyor. 5 yıldır devam eden site yöneticiliği eğitimleriyle 350 kişiyi istihdama kazandırmış. Bu alanda sertifika programı düzenleyen girişim ikincisi eğitim programını çevrimiçi ortamda, 20 Haziran’da başlatacak ve eğitim 30 saat sürecek.

Bundle 3.0 & Daily Bundle

Aylık 1 milyonun üzerindeki aktif kullanıcıya sahip mobil haber uygulaması Bundle, yeni sürümü Bundle 3.0’ı yayına aldı. Bu yenilikle birlikte “Daily Bundle” adlı özellik gündemin öne çıkan haberlerini ve günün popüler başlıklarını derleyerek kullanıcılarına sunacak.

Önceden sadece Premium abonelere sunulan günün hava durumu tahminleri ile piyasa açılış ve kapanış değerleri de artık tüm Bundle kullanıcıları ücretsiz olarak sunulacak.

[/ppp_patron_only]

Diğer Haberler

Uluslararası Göç Filmleri Festivali, açılış törenini artırılmış gerçeklik ortamında gerçekleştirdi ve film gösterimleri çevrimiçi platformlarında ücretsiz olarak izleyenebiliyor. Bu festival Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenleniyor.

Hızlandırma Merkezlerinden Haberler

[ppp_patron_only level=”1″]

Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle KWORKS COVID-19 Ekspres adlı yeni bir hızlandırma platformu kurdu. Programın amacı kurumlarla girişimler arasında işbirliklerini artırmak.

Kale Grubu‘nun, Kurucusu merhum İbrahim Bodur adına düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü başvuruları 21 Haziran’da sona eriyor. Üç kategoride girişimlere ellişer bin TL ödül verilecek.

Türkiye İş Bankası ve Fark Holding desteğiyle kurulan Arya Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı bu dönem destekleyeceği 15 girişimi açıkladı.

Açık kaynak kodlu yazılımları desteklemek, yazılımcı sayısını ve niteliklerini artırmak amacıyla kurulan Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun düzenlediği Online Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması için son katılım tarihi 21 Haziran. Başvurular www.acikhack.com adresi üzerinden alınıyor.

[/ppp_patron_only]

Yatırım & Satın Alma Haberleri

Yurt İçi

Akıllı izleme teknolojileri geliştiren Invidyo, 2,6 milyon TL yatırım aldı

Yapay zeka temelli görüntü işleme teknolojileri (akıllı kameralar) geliştiren Invidyo, ScaleX liderliğinde 2,6 milyon TL yatırım aldı. Yatırım turuna Growth Circuit de katıldı.

Özgür Deniz Önür, Yağız Yaşaroğlu ve Ekin Dino tarafından Ankara ODTÜ Teknokent’te kurulan Invidyo, gelirlerinin büyük bir çoğunluğunu Kuzey Amerika’daki satışlarından elde ediyor. Özellikle evde bakım hizmeti alan hasta, yaşlı veya çocuklara verilen bakım hizmetinin kalitesini otomatik olarak ölçen Invidyo, Innogate girişim hızlandırma programın da seçilmişti.

Üç boyutlu vücut analizi girişimi DigiME, 3,8 milyon TL yatırım aldı

DigiME, 15 milyon TL değerleme ile 3.8 milyon TL’lik 2. yatırımını aldı. 2018’de Tarvenn’den 2,2 milyon TL değerlemeyle yatırım alan DigiME, makine öğrenimi algoritmalarıyla yüksek hassasiyetli 3D vücut analizi yapıyor.

Tarvenn’in 1,6 Milyon TL ile liderlik ettiği 2. yatırım turuna; milli basketbolcu Sinan Güler’in yanısıra İlter Terzioğlu, Yüksel Açık, Naser Alim, Tolunay Yıldız ve Belkıs Kuşçulu Özer, Keiretsu Forum melek yatırımcılarından Figen Korun, Davut Kohen ve Mustafa Bağcı, spor odaklı girişim fonu two.zero Ventures ve TÜGİAD bünyesinde faaliyet gösteren GirişimTürk fonu da katılmış.

Robomotion, 500 bin TL yatırım aldı

Dijital ortamda elle yapılacak işleri otomatize eden Robomotion, ilk yatırım turunda Koray Bahar, Ahmet Bilgen ve Arman Eker‘den 5 milyon TL değerleme üzerinden 500 bin TL yatırım aldı.

Mart 2018’de Faik Uygur ve Osman Mollahamut tarafından İstanbul’da kurulan Robomotin, sürekli tekrarlanan ve hataya açık işlemleri hatasız ve hızlı şekilde yapmaya odaklanıyor.

Payguru, TPAY Mobile tarafından satın alınıyor

Egirişim’in haberine göre çeşitli ödeme hizmetleri sunan Payguru, Ortadoğu ve Afrika’nın (MEA) lider mobil ödeme sağlayıcılarından Helios Investment Partners portföy şirketi olan TPAY Mobile tarafından satın alınmak üzere. Satış işlemleri, Merkez Bankası’nın (TCMB) ve Rekabet Kurumu’nun onayının ardından resmi olarak tamamlanacak.

BrandFace, Bahreyn merkezli Corteq’ten 500 bin dolar yatırım aldı

Markaların tüketicilerle birlikte reklam amaçlı videolar üretmesini sağlayan BrandFace, Corteq‘ten 500 bin dolar yatırım aldı. Girişim bu yatırımla MENA bölgesinde büyüymeyi hedefliyor. BrandFace, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin Winglobal mezun girişimlerinden biri ve Haziran sonunda 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

IFC, Revo Capital’in ikinci fonunun da destekçisi olduğunu duyurdu

Dünya Bankası’nın alt kurumlarından biri olan International Finance Corporation (IFC), Revo Capital’in ikinci fonunu da desteklediğini duyurdu. IFC’nin ilk fonunun da destekçileri arasındaydı.

Yurt Dışı

Elektrikli hava taksisi Lilium, 35 milyon dolar yatırım aldı

Mart ayında 240 milyon dolarlık C serisi yatırıma imza atan Almanya merkezli Lilium, bu yatırıma 35 milyon dolar daha eklendiğini duyurdu. Böylece Tencent, Atomico, Freigeist ve LGT’nin yanına eklenen son yatırımcı İskoçya merkezli yatırım firması Baillie Gifford oldu. BG’nin yatırımları arasında Tesla, SpaceX, Amazon ve Airbnb gibi önemli girişimler bulunuyor.

API platformu Postman 150 milyon dolar yatırım aldı

Kurumsal seviyedeki şirketler için API platformu olarak hizmet veren Postman’ın 2 milyar dolar değerlemeli yatırımına Insight Partners öncülük etti. Bu tura CRV and Nexus Venture Partners da katıldı. Alınan toplam yatırım 207 milyon dolara çıktı. 250 civarında çalışanı olan girişimin kurucu ortağı ve CEO’su Abhinav Asthana, ekipteki çeşitliliğe dikkat çekiyor. Girişimin bir ayağı ABD’de ama Bangalore ağırlıklı bir güce sahip. Bize örnek olabilecek bir hikâye.

API üzerine bir başka girişim olan Pinwheel, 7 milyon dolar yatırım aldı. Pinwheel, maaş bordrosunu farklı uygulamalarla konuşturmayı sağlayan bir API geliştiriyor. Şu anda test aşamasında.

Market ürünleri getiren girişim Instacart, 13,7 milyar dolar değerlemeyle 225 milyon dolar yatırım aldı.

San Diego (ABD) merkezli Cue Health, Covid-19 testlerini kolay uygulanabilir hale getirmek için 100 milyon dolar yatırım aldı.

Bu haftanın özetinin sonuna geldiniz. 

Haftaya görüşmek üzere!

Popüler

İlgili İçerikler