Girişimciler İçin Kaliteli Networking İpuçları

Girişimci olmak kulağa havalı gelse de insanların yeni bir ürüne para ödemesini sağlamak hiç de kolay değil. Bu yüzden ister Wired’ın kurucu editörü Kevin Kelly’nin True Fan modelini ister güçlü bağlantılar kurmayı (your network is your net worth) şiar edinin, her an dokunabileceğimiz bir profesyonel çevrenizin olması oldukça önem arzediyor.

Zira yaptığımız işe inanan bu kitle özellikle erken aşamada emsalsiz bir tetikleyici olur. Bu küçük(?) kitlenin etkisini Geleceği Görenler‘in kitlesel fonlama kampanyasında bizzat gördüğüm için GirisimlerNet’i de topluluk desteğiyle büyütmeyi deniyorum.

Peki profesyonel çevremizi nasıl genişletebiliriz? Etrafımızda bizi dinleyen bir kitle nasıl oluşturabiliriz?

Bu yazıda bağlantı kurma (networking) tekniklerinden veya sosyal bir platformda grup kurmanın yollarından bahsetmeyeceğim. Daha ziyade attığınız adımlarda size destek olacak insanların sayısını artırabileceğiniz tavsiyeler paylaşacağım. Umarım bu önerilerle siz de girişiminize faydalı bir profesyonel çevre edinebilirsiniz.

*Aşağıdaki önerileri topluluk geliştirme/yönetimi konusunda uzmanlaşan CMX’in kurucusu David Spinks’in paylaşımında görmüştüm. Kendisinin izniyle tecrümesini yayınlayacaktım ama kendime göre güncelleyip yorumlayarak yayınlamanın daha faydalı olacağını düşündüm.

1. Bir Topluluk Oluşturun

Hangi platformda olursa olsun, etrafınızda küçük bir topluluk toplamaya başlayın. Bu bir sosyal ağ profili de olabilir, bir eposta grubu da, bir Slack kanalı da. Diğer yandan farkındalık her işin özü. ‘Ben şu anda ne yapıyorum?’ sorusunun yanıtını arar ve zaman israfını engeller. Her alanda verimliliğin köşe taşıdır. Dolayısıyla sürekli bir topluluk oluşturmakta olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Girişimimize paralel şekilde insanların hayatına anlam katıyorsak etrafımızda doğal bir kitle oluşmaya başlar ama asıl önemli olan bizim göstereceğimiz yaklaşımdır. Seslendiğinizde sizi duyacak bir kitle oluşturun ve ne yaptığınızın farkına varın.

2. İşinizi İyi Yapın

İnsanların bize saygı ve güven duymasının evrensel yanıtı sanırım bu. Ne alanda olursa olsun işini iyi yapanların çevresinde güzel bir kitle oluşturmaya başlıyor. İnternet bize bu gücü veriyor. İşinizi iyi yaptığınızda hiç tahmin etmeyeceğiniz kişilerin çevrenizde toplanacağına emin olabilirsiniz.

3. Bir Etkinlik Organize Edin

Ana mecramız dijital dünya (sosyal ağlar, blogumuz, çevrimiçi gruplar veya sadece bir e-posta grubu) olabilir ama fiziki ortamlarda insanları bir araya getirmek hala oldukça etkili. Size kulak veren bir kitle oluşturduktan sonra küçük veya büyük bir etkinlik düzenleyerek onlarla yüzyüze gelmeye çalışın.

Hala robotlaşmadığımız için yüzyüze tanışmalar kitlenin hem kendi içindeki hem de size karşı tutumunu olumlu yönde etkileyecektir. Elbette yüzyüze iletişim yeteneğinin de bunda payı var. (Etkinlikten para kazanmak ayrı bir yazının konusu.)

3. İnsanları Destekleyin

Sizi takip eden kişiler genellikle sizinle aynı yolda olan kişilerdir, dolayısıyla sizin desteğinize ihtiyaç duyabilirler. Bu kişileri desteklerseniz onların macerasına da eşlik etmiş olursunuz ve onlar ilerleyen yıllarda size hiç beklemediğiniz kapıları açabilir. Bir hızlandırma merkezine seçilen veya aynı yatırımcının portfoyündeki girişimciler bu noktada birbirleriyle daha sıkı bir iletişim kurabilirler.

Yardımınızı sizden geride olan kişilerden de esirgemeyin. Herhangi bir karşılık beklemeden, elinizden geldiğince çevrenizdeki insanlara yardımcı olun. Yapacağınız iyilikler karşınıza farklı şekillerde çıkacaktır. Üstelik o güne dek çevrenizdeki kitlenin size olan bağlılığı da artmış olursunuz. Birkaç güzel söz kesinlikle paradan çok daha motive edici olabiliyor.

4. İletişimi Koparmayın

Eğer çevrenizdeki insanlardan tavsiye alırsanız, onlara teşekkür etmeyi ve o konuyla ilgili sonuçları paylaşmayı ihmal etmeyin. Biri sizi başka biriyle tanıştırırsa veya siz birilerini tanıştırırsanız, yine teşekkürü ve bilgi paylaşmayı elden bırakmayın. Yatırım almasanız da yatırımcıları da girişiminiz hakkındaki bilgilerle güncellemeyi ihmal etmeyin.

5. Samimi Etkinliklere Katılın

Daha az kişinin katıldığı, samimi konuşmaların geçtiği etkinliklere iştirak edin. Özel bir organizasyon beklemenize de gerek yok. Ortak çalışma alanının, sıradan bir yemek organizasyonunun veya çevrimiçi grupların da küçük olanlarında daha samimi bir iletişim yakalayabilirsiniz. Çünkü küçük ve aktif gruplarda derin ilişkiler kurma şansınız daha yüksektir.

6. Etkinliklerde Daha Az Kişiye Daha Çok Vakit Ayırın

Spinks, tanışma etkinliklerinde daha az kişiye daha çok vakit ayırmayı tavsiye ediyor. 10 kişiyle kısa ve hızlı bir konuşma yapmakansa bir iki kişiyle uzun konuşma yapmanın üssel olarak daha değerli olduğunu ifade ediyor. Yani doğru frekansı bulup odaklanmakta fayda var ama bunun için her etkinliğe katılım zaman israfı da yapmamak gerek.

7. Sürekli Yazın

Yazının insanlık tarihindeki önemi malum ve tüm koşullara rağmen bugün de kıymetini koruyor. Ürününüzü ve felsefenizi insanlara yaymak istiyorsanız muhakkak kağıda dökmeli ve istikrarlı olmalısınız. Yazmak tek yönlü bir eylem olduğunu düşünmeyin. Daha çok yazdıkça daha çok öğreniyor, daha çok anlıyor ve insanlara daha faydalı olabiliyorsunuz. Dolayısıyla çevreniz de daha hızlı bir şekilde büyüyor.

Elbette hemen çok iyi yazılar yazmayacağız ama bugünkü durumumuz ne olursa olsun yazmak lazım. Yazılarımızı farklı formatlarda sunmak da tamamen bizim elimizde.

8. Kitap Yazın

David Spinks, kitap yazmanın mükemmel bir itibar kaynağı/tetikleyicisi olduğunu söylüyor ki Geleceği Görenler‘i yazarken buna benzer şeyler duymuş ve çok kulak asmamıştım. Kitap yayımlandıktan (ve beğenildikten) sonra haklı olduklarını anladım. Google aramaları da bunu doğrular gibi.

Biliyorum, kitap yazmak zor bir iş ama küçük adımlarla başlarsanız bir kaç yıl sonra içinize sinen bir kitap çıkarabilirsiniz. İstediğiniz ama bugün adım atmadığınız her şey muhtemelen ilerde pişmanlık uyandıracak. Okuyup yazan biriyseniz kitap yazmak da bu pişmanlıklardan biri olabilir.

9. İşin Merkezine Gidin

Her sektörün kendine merkez olarak seçtiği bazı iller/ilçeler vardır. Dolayısıyla oralarda bulunmak, yaşamak diğer yerlerde bulunmaktan daha farklıdır. Uzun süreli olmasa bile o atmosferi koklamak ve biraz çevre edinmek kesinlikle fayda sağlar. Türkiye’de İnternet girişimciliği için İstanbul ve Ankara’ya gidebileceğiniz gibi, tekstil için Denizli’ye, turizm için Antalya’ya, otomotiv için Bursa’ya gidebilirsiniz. Mobil oyunda dünya lideri olmak istiyorsanız tatilde Nordik ülkelerine gitmeyi düşünün.

10. Şeffaf Olun

Şeffaf olmak insanların sizi daha iyi tanımasını sağlar. Dürüst olup olmadığınıza dair şüpheleri temizler. Dolayısıyla çevrenizde oluşan kitlenin/topluluğun size duyduğu güven artar.

Bu Yazı İçin Bir Kahve Ismarlayın

Görsel kaynak: pexels.com

Total
1
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Nazar: Bulutta Veritabanı Performans Ölçümü

Next Article

Influence: Dönüşüm Oranını Artıran Bildirim Aracı [İndirim]

Related Posts
%d blogcu bunu beğendi: