Yeni İş Fikri: Uzaktan Çalışma İçin Maliyet Hesaplayıcı

Uzaktan Çalışma İçin Maliyet Hesaplayıcı

Herkes KoronaVirüs sonrası dönemde ofis ve çalışma sisteminin nasıl olacağından bahsediyor. Bazı teknoloji devleri uzaktan çalışma sürelerini yıl sonuna kadar uzattı. Facebook ise uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdi ama yaşanılan yerin yaşam koşullarına göre maaşları azaltabileceğini de ekledi. Mark Zuckerberg, önümüzdeki 5-10 yıl içinde iş gücünün %50’sinin uzaktan çalışmasını öngörüyor.

Türkiye’de ise Mynet iki aylık süreçte uzaktan çalışmanın %15 dolayında daha verimli olduğunu görmüş ve medya birimlerinin yüzde 75’i kalıcı olarak uzaktan çalışmaya başlayacağını açıkladı.

Dolayısıyla akla şu soru geliyor: Uzaktan çalışmaya geçmenin maliyeti nedir? Uzaktan çalışmanın en azından verimliliği azaltmadığı düşünülürse bu dönüşümle finansal fayda sağlayabilir miyiz?

Bu fikri hayata geçiren girişim MyOfficeGuru, 3 değişken üzerinden hesaplama yapıyor; çalışan sayısı, ofis alanı ve uzaktan çalışacak iş gücü oranı. Ofis kirası vb. değişkenler içinse Berlin’i esas alıyor ve örnek bir hesaplamada karşımıza şu tablo çıkıyor.

300 metrekarelik bir ofiste çalışan 20 kişilik bir ekibin %20’sini uzaktan çalışmaya geçirirsek, aylık 1290€ kadar bir kâr edebiliriz. Uzaktan çalışanlar kendilerine ayrılan esnek masalarda haftada 1-2 gün çalışabiliyor.

Uzaktan Çalışmanın Geleceği

Global Workplace Analytics raporuna göre önümüzdeki 2 yıl içinde iş gücünün %25-30’u en az 1 gün evden çalışma düzenine geçecek. Teknoloji dünyasında bence bu oran KoronaVirüs etkisiyle daha da yüksek olabilir.

Çalışanların iş tercihinde artık uzaktan çalışmanın da dikkate alınan bir kriter olacağı kanısındayım. Elbette uzaktan çalışmayı uygularken iletişim araçlarına ve eğitime bazı yatırımlar yapmak gerekebilir ama bunun çok yüksek olmayacağını da söyleyebiliriz.

Diğer yandan açığa çıkan fazla bütçeyi çalışan mutluluğuna ayıran bir ekibin verimliliğini de artırabileceği kanısındayım.

Bu Fikri Kimler Uygulayabilir?

  • Ortak çalışma alanına odaklanan girişimler
  • Ofis kiralama şirketleri
  • Ofis ürünleri üzerine e-ticaret siteleri
  • Uzaktan çalışmayı dönük ürün geliştiren girişimler
  • İşe alım konusunda çalışan herhangi bir girişim/ajans
  • Veya herhangi bir yazılımcı bu fikri yapabilir.
  • Hatta yazılımcı olmadan da Excel/Google Sheets, Happyforms, Zapier, Stackby / Airtable vb. araçlarla bunu hesaplayıcıyı yapabilir.

Ek Okuma:

Eğer kaçırdıysanız bu konuda Ömer Atakoğlu’nun ‘Uzaktan Yaklaşam Bir Cisim Var: Remote Work‘ yazısını okumanızı tavsiye ederim. Uzaktan Çalışmak etiketi altında da konuyla ilgili girişimleri ve yazıları görebilirsiniz.

Yeni girişim fikirleri için İş Fikirleri etiketini takip edebilirsiniz.

Görsel Kaynak: LinkedIn, Pexels

Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Mailerlite: Kullanımı Kolay Eposta Pazarlama Aracı (30 Gün Ücretsiz)

Next Article

Haftanın Girişimleri 2: Secret, Hey, Mailerlite, SaaS Marketer, MyOfficeGuru

Related Posts