[Röportaj] Lyubov Ivanoğlu: Girişimler Türkiye’ye Nasıl Yetenek Çeker?

GirisimlerNet’in ilk röportajında yurtdışında yaşayan ve çalışan Fatih Acet ile konuşmuştuk. Bu hafta ise Türkiye’de çalışan bir yabancıyla (aslında Gagauz Türkü) Lyubov Ivanoğlu ile konuştuk ve yolunun Türkiye’ye nasıl düştüğünü, ekosistemimiz hakkında neler düşündüğünü olduğunu sorduk.

Keyifli okumalar dilerim.


Fırat Demirel: Lyubov merhaba,kısaca kendini tanıtır mısın? (kaç yaşındasın, mesleğin ne, üniversitede ne okudun, kaç yıldır bu mesleği yapıyorsun, şu anda nerede çalışıyorsun)

Lyubov Ivanoğlu: Merhaba Fırat. Ben aslen Gagauz Türküyüm (Moldova güney tarafı-Gagauz özerk bölgesi), 31 yaşındayım. Marmara Üniversitesi, Bankacılık bölümünü bitirdim ve 4 yıldır Insider‘da Senior Account Manager olarak çalışıyorum.

F. Demirel: Peki Türkiye’ye ne zaman ve nasıl geldin?

L. Ivanoğlu: 2006’da bursluluk sınavına katılmıştım (TCS), 15.000 kişiden 13 kişi seçilmişti. Bu sayede 2006’da İzmir’de Türkçe öğrenip, 2007’de Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık okumaya başladım.

F. Demirel: Tüm iş tecrübelerini göz önüne alarak Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hakkında, yurtdışını da kıyaslayarak neler söyleyebilirsin?

L. Ivanoğlu: Yazılım ve girişimcilik benim için çok yeniydi, ilk önce 2012’de Cazador’da çalışmaya başladığımda ekosistemi tanımaya başladım. Yetenek olarak bakıldığında Türkiye’nin pek bir eksiğinin olduğunu söylemem. Hatta çoğu ülkeye göre avantajlı bir konumda. Ancak startup kültürü ve ruhu bence pek olgun seviyelerde değil. Ayrılma noktasının bu olduğunu düşünüyorum.

Daha olgun bir ekosistem kurmak için Türkiye’nin çok daha fazla teşvik ve yatırım ihtiyacı var. Yeni mezun insanların hayali ve hedefi kurumsal firmalarda çalışmaktan çok kendi girişimleri olmalı bence, bunu sağlayacak adımlar atılırsa Türkiye’den çıkıp dünyaya yayılan girişimlerin sayısı ciddi oranda artacaktır.

F. Demirel: Türkiye’nin en önemli, en dışa dönük girişimlerinden birinde çalışıyorsun. Bilmeyenler için biraz Insider’dan bahseder misin?

L. Ivanoğlu: Insider, sadece bir yazılım şirketi değil, aynı zamanda bir topluluk. Burada farklı insanları/farklı kültürleri/farklı dilleri/yaşamları tanıma fırsatı var. Burada kişisel gelişimimizi oldukça önemsiyoruz, çok farklı konularda kendimizi geliştirme fırsatı bulabiliyoruz. Burada yaptığımız işler açısından ise etki alanımız oldukça geniş olduğu için yarattığımız değer de hayli yüksek oluyor. Ekibin genç olması ise Insider’ın en önemli dinamizm etmenlerinden.

”Farklı kültürleri kabul etmek ve bir misyona sahip olmak çok önemli.”

F. Demirel: Çalıştığın iş yerinde ve İstanbul’da dil ve kültür açısından zorluklar çekiyor musun?

L. Ivanoğlu: Hayır, bir Gagauz türkü olduğum için ve İzmir’de 1 sene TOMER’de dil eğitimi aldığım için dil sorunu yaşamıyorum.

Kültür konusunda da ilk seneler biraz zorlanıyordum, ancak sonrasında alıştım. Insiderda ekip zaten çok genç olduğu için de uyum ve kültür konusu benim için zorlayıcı bir etken olmadı.

F. Demirel: Sence Türkiye yurtdışından daha fazla yabancı yetenekleri transfer edebilir mi? Bunu hızlandırmak için neler yapılabilirz?

L. Ivanoğlu: Insidera katılan yabancı yeteneklerin ortak noktası Insider’a ve taşıdığı misyona inanmaları. Türkiyeye daha fazla yabancı yetenek gelmesi için global dünyanın parçası olmak isteyen çok daha fazla sayıda teknoloji ve yazılım şirketlere ihtiyaç var.

Bugün ekosistemdeki startup ‘ara baktığımızda bu sayının yeterli olmadığını görebiliriz. Daha fazla yetenek için daha fazla başarı hikayesine ihtiyacı var Türkiyenin, dolayısıyla ekosistemin en üst seviyede desteklenmesini önemli buluyorum bu açıdan.

F. Demirel: Lyubov yanıtların ve yeteneğinle Türkiye’ye değer kattığın için teşekkür ederim.

L. Ivanoğlu: Ben de sorularınız için teşekkür ediyorum.

Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Haftanın Girişimleri: Dofo, Continually, Mükellef, Taam Mevsimi, Dinamik CRM

Next Article

Webgazer