Playht: Bırakın Videolarınızı Yapay Zekâ Seslendirsin (Fırsat)

Yazıları Otomatik Seslendirin, Video Yapın, Podcaste Çevirin

Playht, istediğiniz yazıyı otomatik olarak seslendirip yayınlamanızı, hatta podcaste çevirmenizi mümkün kılıyor. Sadece blog yazılarını değil, eğitim/kurs içeriklerini de bu şekilde seslendirmeniz mümkün.

WordPress ve Medium’a Özel Eklenti

Eğer bu yazı WordPress ve Medium üzerindeyse işiniz çok daha kolay. Farklı bir platformdaki ses çevirisi için Playht panelini kullanmak gerekirken WordPress ve Medium eklentileri işi olay yerinde çözmenizi sağlıyor.

Playht, 50 farklı dilde 100 farklı ses tonuyla seslendirme yapabiliyor ve Türkçe de bu diller arasında. Türkçe dil seçeneğinde tam 10 farklı ses sunuluyor. Özel nefes alma seçeneği de var.

Chrome Eklentisi ile Medium’a Kolayca Ekleyin

Medium’da Chrome eklentisiyle yazınıza ses dosyasını eklemek istediğinizde karşınıza şöyle bir ekran çıkıyor. Dili, seslendirme sanatçısını(!) seçip isterseniz otomatik nefes alma özelliğini de kullanarak sesli makalenizi üretebiliyorsunuz. Benim yaptığım örnek yazıyı şurada bulabilirsiniz.

Bilgisayar Temelli Seslendirme

Hemen altını çizeyim burada bahsettiğim seslendirmeler bilgisayar tabanlı bir seslendirme. Yani yazılarınızı bir insan okuyup seslendirmiyor. Kısacası metinden-sese (text-to-speech) teknolojisinden faydalanıyorsunuz.

İngilizce için elbette daha fazla ses sayısı ve okuma özellikleri sunuluyor. Hatta yazının içinde parça parça düzenleme bile yapabiliyorsunuz ki bu biraz zaman alsa da ortaya çok güzel bir sonuç çıkarabilir.

Özelleştirilebilir Medya Oynatıcı

WordPress ve Medium dışında bir yerdeki makaleyi seslendirmek istediğinizde play.ht’ye girip yazı linkini yapıştırmanız yeterli. Ses çevirisi tamamlandığında medya oynatıcısını alıp sitenize gömebiliyorsunuz. Üstelik dilerseniz seslendirmeyi indirme şansınız da var.

Medya oynatıcı özelleştirilebiliyor ve ziyaretçiler sitenize medya oynatıcı üzerinden eposta abonesi olabiliyor.

Yazıları Nasıl Podcast’e Çeviririz?

Play.ht, RSS feed üzerinden yazılarınızı yani seslendirilmiş yazılarınızı iTunes, Spotify, Soundcloud gibi kanallara göndermenizi sağlıyor. Bu da eğer iyi bir düzenleme yaptıysanız yeni okuyucular ve para kazanma şansınızı artırıyor.

Tüm Dinlemeleri Ölçümleyin

Play.ht’nin ölçümleme özelliği de var. Tüm dosyaların dinlenme sayılarını ölçerek size raporluyor. Dinleme, abone, indirme ve paylaşım sayılarını da görebiliyorsunuz.

Ücretlendirme

Playht’nin normal ücretlendirmesi 10 bin kelime için aylık 9 dolardan başlıyor. Yıllık aboneliklerde 2 ay bedavaya geliyor.

Appsumo’nun mükemmel ömürlük fırsatı ise 49 dolara ömür boyu aylık 10 bin kelime çevirme hakkı sunuyor.

Değerlendirme

Örnek yazıda da göreceğiniz üzere Playht Türkçe’de de fena değil. İngilizce’de çok da iyi olduğu malum. Trinityaudio gibi ücretsiz bir seçenek var ama o tarafta yayın olarak kabul edilmeniz gerekiyor. Örnek sayfadaki medya oynatıcının da Playht’nin gerisinde olduğunu gördüm.

Ben ürünü gerçekten beğendim ve satın aldım. Özellikle İngilizce projeler(im) için Türkçe’deki hafta özeti gibi yazılarda kullanabileceğimi düşeslünüyorum. İngilizce’de sendirmeler indirilip videolu slaytlar bile yapılabilir.

Appsumo takipçileri de Playht’ye 70 yorumda 5 üzerinden ortalama 4,5 puan vermiş.

Normalde Pocket gibi uygulamalarla makaleleri dinleyebiliyoruz ama direkt makale içinde bunu sunmak etkileşimi artıracaktır. İçerik pazarlaması yapanlar için bence farklı bir boyut açıyor.

Girişimin yol haritasını merak ediyorsanız şuraya tıklayabilirsiniz.

Popüler

İlgili İçerikler