What3Words: Konumunuzu Sadece Üç Kelimeyle Tarif Edin

What3Words Nedir?

What3Words, yenilikçi bir konumlandırma sistemi. Bu sistemde dünya yüzeyi 3 metrekarelik alanlara ayrılıyor ve her bir alan 3 kelime ile tanımlanıyor. Bu sayede sadece 3 kelime ile konumunuzu çok başarılı bir şekilde karşı tarafa iletebiliyorsunuz. Bu sayede hiç adresleme sistemi olmayan bir yerde bile net konumunuzu görüp kolaylıkla paylaşabiliyorsunuz.

What3Words‘ün coğrafi koordinat sisteminin muadili, daha sadeleştirilmiş hali olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Veya IP adresiyle alan adı (domain name) arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. Yani 40.7127753, -74.0059728  gibi enlem/boylam rakamları gidiyor ve yerine aklınızda tutabileceğiniz 3 tane kelime geliyor; domates.biber.patlican gibi…

Bu ilginç girişim Chris Sheldrick’in (müzisyen) konsere gelen kişilerin sürekli adresi bulamamasından şikayetçi olmasıyla başlamış. Chris, Mohan Ganesalingam (matematikçi) ve Jack Waley-Cohen (çeviri uzmanı) el kafa kafaya verince de  What3Words fikri ortaya çıkmış.

Şu anda What3Words.com’a girerek veya mobil uygulamaları üzerinden 3 kelimelik konumunuzu görmeniz mümkün. Keza size verilen 3 kelimeyi yazarak harita üzerindeki yerini de görebilirsiniz. Websitesinde sadece İngilizce kelimelerden oluşan adres verilse de mobil uygulamada Türkçe dil paketini indirerek anadilimizdeki kelimelerden oluşan adresinizi görebilirsiniz. Adresinizi arkadaşlarınızla paylaşmak istediğinizde ise w3w.co alan adını kullanabiliyorsunuz.

2013 yılında kurulan girişim o günden bugüne epey yol almış ve milyonlarca kullanıcıya ulaşmış. Birçok şirket ve kurum tarafından da adres paylaşımında aktif olarak kullanılır hale gelmiş.

Ücretlendirme/Gelir Modeli

Kullanıcıların ücretsiz faydalanabildiği What3Words, yüksek çaplı sorgulamalarda kurumlarla yaptığı anlaşmalardan para kazanıyor. Bir de 3 kelimelik kapı tabelası satıyor. 🙂

Geliştiriciler için herkese açık API sunan W3W, bir yandan da e-ticaret eklentileri ve Microsoft Excel eklentisi de geliştirmiş.

Bu Girişim Tutar mı?

Londra merkezli W3W, basit gözüken karmaşık bir meseleye öyle bir çözüm getirmiş ki kaybolan kişilerin hayat kurtarabilecek kadar faydalı bir iş olmuş. Başka bir bakış açısıyla bir çocuğa evinin adresini ezberletmek zor olabilir ama W3W’nin verdiği üç kelimeyi pekâla ezberletebiliriz. Dolayısıyla ortada ürün pazar uyumunu zaten yakalamış, ilaç gibi bir girişim var ve bu sayede hayata tutunmayı başarıyor. Kimbilir, belki buradaki basitleştirmeyi hayatın farklı alanlarında biz de bulabiliriz…

Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Inzva: Ulusal Programlama Yarışması Düzenleyen Hackerspace

Next Article

Üniversite Okumadan Yazılımcı Olunur mu?

Related Posts