Girişimciler İçin İlham Veren Hafta Özeti – 8
Merhaba, sevgili Patreon patronlarım,
Bu haftanın özeti sanırım şimdiye kadarki en iyi özet oldu. Destekçilerin artması beni motive ediyor. Lütfen yorumlarınızı benimle ve sosyal medyada paylaşmayı ihmal etmeyin. 🙂
Kelime sayısı tek başına bir kalite göstergesi değil ama bu özetin 1600 kelimeyi geçtiğini de paylaşmak isterim. En azından harcadığım vaktin bir göstergesi olarak dikkate alabilirsiniz. 🙂
Size özel indirimleri Özel İndirimler sayfasında görebilirsiniz.
Önceki hafta özetleri Hafta Özeti etiketinde.
İyi okumalar.
Haftanın Girişimleri:
Bu bölümde Girisimler.net’te bu hafta yayınladığım girişimler & içerikleri listeliyorum.
DMI: Dijital Pazarlamada Uluslararası Sertifika Eğitimi (Özel İndirim)
Modimu: Sağlık Durumunuzu Takip Eden Yerli Girişim
JetGet: Jet Gibi Kapıcı Hizmeti
Tia Health: Kadın Sağlığına Odaklanan Teletıp Girişimi
Korona Butonu: Parayı Bas, Butonu Al
Youtube with Friends: Youtube’u Farklı Yerlerden Beraber İzleyin
İlham Veren İçerikler
Bu bölümde ilham verecek, faydalı, okuyup düşündüren içerikleri paylaşmaya çalışacağım. Girişimcilik dünyasından da bazı haberler var.
İngiltere’de Hong Kong kurmak
Clarie Lehmann, İngiltere’nin bir adasını Hong Kong gibi yeniden tasarlayalım demiş. Isle of Man ve Channel Islands gibi yeni regülasyonlar, farklı oturum izinleri vs. Buraya Çin baskısından kaçacak Hong Kong’luları da getirmeyi teklif ediyor. Tutmazsa da çok bir şey kaybetmeyiz demiş. Son dönemde Estonya’nın yaptığı atağı düşünürsek böyle yeniden yapılandırılan bir ada kulağa hoş gelmiyor değil. Biz de İstanbul’un adalarından birini mi yeniden tasarlasak? 🙂
Evde yemek pişirme raporu ve tencere girişimi
ABD’de evde yemek pişirme üzerine özel bir rapor yayınlandı. Gerçekten bu alanda çok fırsat var. Youtube’a yemek tarifi yüklemek en maliyetsiz başlangıç olabilir ki Techcrunch’ta neden tencere girişiminin yatırım haberini gördüğümü şimdi anladım.
Yeni iş ve işçi sistemini anlayalım
İşsizliğin pandeminin etkisiyle %20-30’lara çıkmasına kimsenin şaşırmayacağı bir zamandayız. Peki bu dönüşümü nasıl okumalıyız derseniz NFX’te bulduğum şu uzun yazıyı okuyabilirsiniz. Bilgi ekonomisinin farkını ve dinamiklerini ne kadar iyi anlarsak gerek işçi gerekse işveren olarak kendimizi o kadar iyi koruyabiliriz. Bu arada NFX’i yeni buldum, bir inovasyona odaklanan bir yatırım şirketiymiş ama işin güzel tarafı mis gibi içerik üretiyorlar. Sloganı da şu: See what others do not.
Yazılım geliştirelim mi satın mı alalım?
Caphice’de güzel bir tartışma açıldı; Bir yazılım ürününü şirket içinde geliştirmek ya da yapılmışını satın almak konusunda nasıl karar veriyorsunuz? Cevaplar burada.
Yeni milyar dolarlık tüketici girişimleri dikey sosyallar ağ mı olacak?
Justine and Olivia Moore bunu savunuyor. Akıllı telefon sayısının 3.5 milyara ulaşmasıyla küçük bir dikeyde bile milyonlara ulaşabilmeyi esas alan yazıda sosyal bir dikey oluşturmanın önemi ve örnekleri ele alınmış. Yukarıda link verdiğim Caphice’den de bahsediliyor, Twitter’ın dikeyi Fishbowl’dan da. Girisimler.net’i de bu kapsamda düşünebiliriz belki. Evet 1 milyar doları düşününce kendi kendime gülümsedim ama iyi ki varsınız sevgili patronlarım, sayenizde hayal kurabiliyorum. :))
Türkçe girişimcilik kitabı (Yeni)
Dr. Murat Unanoğlu, Girişimcilik, Stratejik Farkındalık ve İnovasyon adında Seçtin Kitap’dan yeni bir kitap yayımladı. Kitapta 250’den fazla marka/şirket vakası, şirketler için değer analizi ve özgün inovasyon çalışmaları yer alıyor. Ben henüz almadım ama almayı planlıyorum. Bir de KOSGEB’in 385 sayfalık girişimcilik kitabı varmış.
Arayüz geliştirme konusunda Türkçe kaynak
Adem İlter, Youtube’da arayüz tasarımı konusundaki videolarına devam ediyor. Bugüne kadar ürettiği içeriklerle ilgili de bir yazı paylaştı. Ben de dün kendisini 10TL ile Youtube’da desteklemeye başladım. Bu konuda Türkçe içerik pek olmadığı için takip edip çevrenizle paylaşabilirsiniz. Youtube kanalı şurada.
Mantık ve argümantasyona giriş
Enis Doko, Mantık ve Argümantasyon dersleri yayınlamaya başladı. Üniversitede Mantık dersi almamıştım ama sonradan kısa Ayhan Çitil hocadan 1-2 ders alma şansım oldu. Gerçekten olaylar arasında doğru mantıksal ilişki kurmanın önemi çok büyük. Aynı kitabı okuyan insanları farklı kılan şey de bu bence.
NYTimes 3. parti reklam verisini kullanmayacak, ortalık karışabilir
NY Times, 2021’den itibaren reklamlar için 3. parti veri kullanmayacağını açıkladı. Bunun yerine reklamverenlere kendi tuttuğu 45 yeni segmenti sunacak. Vox Media ve The Washington Post da bu alana yönelecekmiş ki bu işin büyümesi özellikle Facebook ve Google gibi bu işin ekmeğini yiyen şirketlerin yoluna taş döşeyebilir. Tabii bu şirketlerin bu işi ne kadar iyi yapacağı da ayrı bir tartışma konusu.
YCombinator girişimlerinin alan adlarının derin analizi
Yerli girişim Dofo.com, bu kez binlerce Y Combinator girişiminin alan adının analizini yapmış. .com en popüler uzantı, .io ve .co dikkat çekiyor. Girişimler para kazandıktan sonra .com uzantısını almak için dünya para ödüyor. Bu yazıdan yola çıkarak Cover.com’un satın alınma hikâyesini okudum. Kurucusu 825 milyon dolar vermenin kendileri için özel bir durum olduğunu (sigorta sektöründe güven veren bir marka olma vs.) söylüyor ve diğer girişimcilere çok tavsiye etmiyor. Ayrıca Y Combinator’ın girişimcilerine ‘Don’t spend money on frivolous things.’ yani ‘Boş şeylere para harcamayın’ tavsiyesi verdiğini de öğrenmiş oldum.
Ürün yöneticileri ayağını denk alsın!
Hamza Üzümcü, onlarca ürün geliştirme deneyimine dayanarak eleştirel bir yazı yazmış. Özetle ürün yöneticilerinin ürünle yatıp kalkması gerektiğini söylüyor. Özellikle küresel rekabeti düşününce Hamza’ya katılmadan edemiyorum. Zamanında ben de ‘’Mükemmel ürün geliştirmek kimin işi’ diye bir yazı yazmıştım.
Passwall test kullanıcılarını almaya başladı
Türkiye’de geliştirilen açık kaynak kodlu parola yöneticisi Passwall test kullanıcılarını almaya başladı. signup.passwall.io adresinden kayıt olabilirsiniz. Passwall’un Patreon sayfası da var, 5$ ile destekliyorum. Tek patron siz değilsiniz yani. :))
Çöp içerik üreten haber sitelerini Google’a bildirelim
Twitter’da gazete sitelerinin çöp içerik üretmesine karşılık Google çalışanlarına uzanan bir yazışma oldu. Yusuf Özbay ve Onur Özcan’ın tweetlerine biz de katkı sağladık. Siz de iki kelam ederseniz ne ala. 🙂 Google’da haber sitelerini görmeden arama yapmak isterseniz şöyle buyrun.
Son 4 aylık yatırımlar ne durumda?
Crunchbase Ocak-Nisan ayları arasındaki küresel yatırım istatistiklerini açıkladı. 2016-2020 arasındaki kıyaslamaya göre ilk 4 ay için yatırımlar geçen yıla göre biraz azalmış durumda. Azalma daha çok tohum aşamasında gerçekleşmiş.
Kodsuz Girişimcilik
Bu bölümde kodlama bilmeden yapılan girişimler, ürünler vs. yer alacak.
Mackenzie Child adlı girişimcimiz Webflow, Memberstack, Airtable ve Zapier ile nasıl bir abonelik sitesi yapabileceğimizi anlatmış. Youtube’da uygulamalı anlatım videoları toplam 1 saat kadar.
Random-Passwords.com ise Carrd, SpreadsheetWeb ve Excel ile yapılan bir kodsuz araç. Anlayacağınız üzere rastgele parola üretmenizi sağlıyor.
Hani ‘’ölçeklenebilir şeyler yapın’ denir ya. bir girişimci tam tersine ölçeklenmeyen girişimlerin neler yaptıklarını toplamaya başlamış. Site Airtable ve Table2Site ile yapılmış.
NoCodeDevs, Twitter üzerinde bir şey geliştirme iddiası ortaya atmış farklı fikirler üretilmiş. Şurada göz atabilirsiniz.
Airtable için Secret ile harika bir indirim/kredi kazanma fırsatı paylaştığımı hatırlatmak isterim.
Sunum Yapan Girişimler
MENA bölgesindeki erken aşama girişimleri desteklemek isteyen 500 Startups ve Misk Innovation tarafından kurulan Misk500 Accelerator’ın üçüncü sunum gününde 16 girişim sahneye çıktı. Sunum günü Riyad, Suudi Arabistan’da gerçekleşti.
TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! programı 2020 yılının 5 finalist girişimini açıkladı. Türkiye’de hala uzaktan çalışan bir hızlandırma merkezi duyurulmadı mı yoksa ben mi kaçırdım?
Koronavirüs Rüzgarı
İngiltere’de doktorlar hasta temasını azaltmak için Hololens kullanmaya başladı. 4 hafta içinde Covid-19 hasta teması yüzde 80 azalmış.
Türk Telekom’un mobil uygulaması Online İşlemler’in kullanımı geçen yıla oranla yüzde 64 arttı.
Ürün önerisi hizmeti vermeye başlayan Price&Me, pandemi sürecinde yüzde 250 büyüdü. Covid-19 nedeniyle artan ilgi nedeniyle Nisan ayında 181 milyon kez ziyaret edilmiş ve Türk Telekom için bir rekor kırılmış.
Güney Kore’de sosyal mesafeye dikkat eden robot garsonlar çalışmaya başladı. Genelde robotları dış mekân için düşündük ama belki de içerde kullanmak daha mantıklı?
Sensor Tower, pandemi nedeniyle meditasyon uygulamalarına artan ilgiyii gözler önüne serdi. Söz konusu uygulmalar Ocak ayına oranla toplamda 2 milyon daha fazla indirme aldı. En çok indirilenler listesinde Türkiye’den Meditopia var.
Facebook’un Ar-Ge ekibi NPE Team, fena çalışıyor. Geçen hafta 3 ürünün duyurusu geldi;sadece sesli iletişim kurmayı sağlayan CatchUp, birlikte müzik yapma uygulaması Collab ve etkinlik uygulaması Venue.
Google ise Covid19’dan etkilenen işletmelere dönük araçlarını arttırmaya başladı. Mağazalar hediye katı satışı, sipariş partnerleri vb. konularda yeni araçlarla müşterileriyle olan etkileşimini arttırarak nakit akışını kontrol altına almaya çalışacak.
Yatırım, Satın Alma & Birleşme Haberleri
Bu bölümde yatırım, satın alma ve birleşme haberleri var. Yurtdışında her gün bir sürü yatırım oluyor ama giderek seçici davranmaya çalışacağım.
Türkiye:
Zynga, Türk oyun şirketi Peak’i 1.8 milyar dolara satın alıyor!
Dünyanın en en büyük mobil oyun şirketlerinden Zynga, Türkiye’nin ve dünyanın önemli mobil oyun şirketlerinden Peak Games’i satın almak üzere. Farklı kaynaklarda çıkan haberlerin detayları Webrazzi’de gündeme geldi ve Arda Kutsal işin son imza noktasına geldiğini paylaştı. Paylaşılan bilgiye göre Peak Games 1.8 milyar dolar civarında bir değerlemeyle, nakit ve hisse karşılığında Zynga’nın olabilir.
Maalesef açıklanan başka yerli girişim yatırımı yok. Biyoteknoloji girişimimiz Nanomik’in 1,8 milyon TL’lik yatırımını geç gelen özette duyurmuştum.
Yurt Dışı:
Açık bankacılık ve API platformu Belvo, 10 milyon dolar yatırım aldı.
Açık bankacılık ve finansal veri API platformu Belvo, Founders Fund ve Arjantin merkezli Kaszek Ventures liderliğinde 10 milyon dolar yatırım aldı. Belvo, Meksika ve Kolombiya’da hizmet veriyor. 2019 yılında Pablo Viguera ve Uri Tintore tarafından Barselona’da kurulmuştu. Belvo, Visa’nın satın aldığı Plaid’in başarısını Latin Amerika’da göstermek istiyor.
Medyanın video tedarikçisi Stringr, 5,75 milyon dolar yatırım aldı
Haber siteleri ve bültenleri için videolar sunan Stringr, Thomson Reuters, G5 Capital ve Advection Growth Capital’dan 5,75 milyon dolar yatırım aldı. 2013 yılında kurulan Stringr, medyaya video içeriği sağlamak için video üreticileriyle çalışıyor. İstediğiniz konumdan video talep ediyorsunuz ve oradaki video üreticileri bu talebinizi karşılıyor.
Dijital bankacılık sağlayıcısı Meniga, 8.5 milyon euro yatırım aldı
Dijital bankacılık platformu çözümleri sunan fintech girişimi Meniga’nın yatırımına müşterisi olan üç farklı banka grubu liderlik etti. Fransa’dan Groupe BPCE, Portekiz’den Grupo Crédito Agrícola ve İtalya’dan UniCredit. Ayrıca Velocity Capital, Industrifonden ve Frumtak Ventures gibi yatırımcılar da bu tura katılmış. Meniga, Londra merkezli olsa da İzlanda’da doğan bir girişim.
Gıda israfını önleyen Apeel 250 milyon dolar yatırım aldı
GIC liderliğindeki yatırım turuna farklı yatırımcıların yanısıra Oprah Winfrey ve Katy Perry gibi iki ünlü isim de katıldı. Bugüne dek 360 milyon dolardan fazla yatırım alan Apeel, 2012’de kurulmuştu. Girişim ürünlerin çürüme süresini azaltan çözümler geliştiriyor.
Ola Electric, elektrikli scooter üreticisi Etergo’yu satın aldı
Hindistan merkezli araç çağırma uygulaması olan Ola’nın elektrikli araçlara odaklanan şirketi Ola Electric, Amsterdam merkezli elektrikli scooter girişimi Etergo’yu satın aldı. Ola Electric bu sene kendi iki tekerli elektrikli araçlarını üretmeyi planlıyor. “Scooter dünyasının Tesla’sı” denen Etergo’nun son yatırımdaki değerlemesi 90 milyon dolarmış. Satın alma bedeli bilinmiyor.
Diyabetlilere özel çorap üreten Siren, 11,8 milyon dolar yatırım aldı
Diyabet hastaları için akıllı çoraplar üreten Siren’in B serisi yatırım turuna Anathem Ventures ile birlikte eski yatırımcısı Khosla Ventures, DCM ve Founders Fund katıldı. Siren, ayak sıcaklığını ölçüp mobil uygulama üzerinden takip eden bir teknolojiye sahip. 2015 yılında San Francisco’da Henk Jan Scholten, Jie Fu ve Ran Ma tarafından kurulmuştu. Patent Effect’in verdiği bilgiye göre Siren’in 4 tane patenti bulunuyor.
Apple, Siri’yi güçlendirmek için Inductiv’i satın aldı
Apple, kişisel sesli asistanı Siri’yi güçlendirmek için makine öğrenimi girişimi Inductiv’i satın aldı. Veri bilimine odaklanan girişim Stanford University, the University of Waterloo ve University of Wisconsin, Madison profesörleri tarafından Waterloo, Ontario’da kurulmuştu. Haberi Bloomberg vermiş ama Apple satın almayla ilgili yine yuvarlak bir yorum yapmış. Apple daha önce de Xnor.ai, Laserlike, Turi, Perceptio gibi yapay zekâ ve veri bilimi alanındaki girişimleri satın almıştı.
Amazon, otonom araç girişimi Zoox’u satın almak için görüşmelere başladı
WSJ, Amazon’un otonom araç girişimi Zoox’u satın almak için gizli olarak görüşmelere başladığını duyurdu. Kaynaklardan alınan bilgi doğruysa girişim son değerlemesi olan 3,2 milyar doların altında bir bedelle satılacak. Demek ki işler pek de iyi gitmiyor.
—
Umarım ilgiyle okumuşsunuzdur. Lütfen yorumlarınızı benimle ve sosyal medyada paylaşmanızı merakla bekliyorum. 🙂
Sevgiler,
Fırat