Baremetrics, şeffaf girişim (open startup) kültürünün arkasında duran önemli girişimlerden biri. Stripe verileri için ölçümleme ve analiz hizmeti olarak kurulmuştu ama bugün Braintree (Paypal),Google Play, App Store, Recurly,Chargebee, Shopify gibi farklı platformlardan kazanılan gelirleri de takip etmeyi sağlıyor. Girişimlerin kendi yönetim panellerini halka açık olarak paylaşılmasına da izin verdiği için de özel bir yerde duruyor. Bir örneği demo.baremetrics.com adresinde görebilirsiniz.
Bizim için daha mühim olansa Baremetrics’in kurulduğu ilk 5 ayda yakaladığı başarı. Bu yazıya konu olan videoyu daha sonra yazmak istediğim şeyler arasında buldum daha fazla bekletmeden paylaşmak istedim.
İşte Baremetrics’in kurucusu Josh Pigford’un ağzından 5 ayda nasıl 5 bin dolar kazanmanın hikâyesi. Umarım hepimiz bu hikâyeden işimize yarayacak bazı dersler çıkarabiliriz. Lütfen yorumlarınızı da paylaşmadan geçmeyin.
Baremetrics 5 ayda 5 bin dolar kazanmayı nasıl başardı?
– Josh Pigford bir akşam karısına ‘Tatlım bu akşam bir iş kuruyorum” diyerek yola çıkmış ve aslında kendi için bir şey geliştirmek niyetindeymiş. Aslında bu durum pek de sürpriz değil çünkü genellikle ihtiyacımız olan ürünleri yaptığımızda başarılı oluyoruz.
– Josh, 1. ayda ürünü tasarlayıp hemen ortaya çıkarmış. İlk ay 1000 dolar, 3. ay 1650 dolar kazanmış ve 4. ayda gelirini ikiye katlayarak 3200 dolara çıkarmış. 5. ayda ise 5300 dolar tekrarlayan aylık gelire ulaşmış. Aşağıda paylaştığım video 6 yıl öncesinden olduğu için Joshn, 6. ayda 7000 dolar kazandığını ve sunumu yaptığı sırada da 8000 dolar civarında aylık geliri olduğunu söylüyor.
– Josh, kullanıcıların para ödemesinin ürünü doğrulamak anlamına geldiğini ve bu psikolojik bariyeri aşmak gerektiğini söylüyor. En azından ilk aşamada freemium planlardaki ücretsiz kullanıcılarla hava atılmasını da doğru bulmuyor. Çünkü para vermeyen kullanıcılar Josh’a göre ürün-pazar uyumunu doğrulamış olmuyor. Kısacası; ürününüze kimse para vermiyorsa ürün-pazar uyumunu henüz yakalamış sayılmazsınız.
– Bu açıklama elbette ücretsiz hizmet sunan veya sunmak isteyenler için ciddi bir mesele ve şahsen Josh’ın yanıldığını söyleyemem. Ben de Girisimler.net için bir Patreon hesabı açtıktan sonra insanların gerçekten ürettiğim içeriklere para ve değer verebildiğini gördüm. Bu beni motive etti ve ayakta kalmamı sağladı.
Yine Product Hunt’ta ücretsiz plan neden sunmadığını sorduğum bir geliştirici bana ücretsiz kullanıcılara vereceği enerjinin elde edeceği kazançla ters orantılı olduğunu söylemişti. Haklıydı.
– Buradan şöyle bir kural da çıkıyor; Eğer birinin paradan veya zamandan tasarruf etmesini sağlıyorsanız veya bir değer oluşturuyorsanız, bunun bir bedeli olmalı (para almalısınız). Hatta daha fazla para istemelisiniz, muhtemelen kendinize daha az değer biçeceksiniz.
– Ürününüzün hazır olmadığını düşündüğünüzde bile ürününüz hazırdır. Pazara çıkmanız lazım. Josh bu iddiayı savunurken Reid Hoffmann’ın meşhur ‘Eğer ürününüzün ilk sürümünden utanmıyorsanız pazara geç çıktınız demektir.” sözünü de hatırlatıyor ve Baremetrics’in ilk versiyonunun da çok basit olduğunu ama o versiyonun bile ayda 2000 dolar kazandığının altını çiziyor.
– İkinci ay ile üçüncü ay arasındaki 2 kat gelir farkını yaratan şey, Josh’un ürünü yeniden yazıp tanıtması olmuş. Ama ilk versiyonu yapmasaydı ikinci versiyonun nasıl olması gerektiğini tam olarak bilemeyecekti veya yaptığında 3. aydaki gelirine ilk ayda ulaşamayacaktı. Çünkü tamamen değiştirdiği ilk model sayesinde yeni ürünü satacak hazır bir kitleye sahip oldu. Üstelik bazıları zaten para kazandırıyordu. Josh, büyük özellikler için küçük parçaları yayına alın diyor.
– Josh son olarak hayalinizdeki/istediğiniz müşteri için fiyatlandırma yapın diyor. Örneğin 10 dolarlık ucuz bir fiyatlandırmada kullanıcıların az bir bedelle çok şey talep edeceğini, daha ucuz rakip bir ürün bulduğunda sadık olmayacağını söylüyor. Aksine 100 dolar ödeyen bir müşterininse fiyat endeksli olmayacağını dolayısıyla daha sadık olacağını söylüyor.
Diğer yandan 100 dolar ödeyen 1 müşterinin taleplerini dinlemek 10 dolar veren 10 müşterinin taleplerini dinlemekten kabaca 10 kat daha kolay olacak. Elbette bu müşteriyi kaybettiğinizde diğer duruma göre 10 kat daha fazla para kaybedeceksiniz ama bu kullanıcılar bir kez kazanıldığında kolay kolay bırakmıyor.
Josh bu yaklaşımı şöyle kurallaştırıyor; eğer hedeflediğiniz müşteri (kendi işinde) çok ücret istemiyorsa, onlardan çok ücret almayı beklemeyin. Yani iyi para kazanan şirketlere odaklanın diyor.
Sözün Özü
Buraya kadar okuduysanız ne güzel. Sunumu izlemeniz daha da güzel olur ama hiçbirini yapamadıysanız Josh’un sunumunu özetleyen aşağıdaki 5 maddeyi aklınızda tutmaya çalışın. Belki sizin de pazara hızlı çıkıp, daha erken para kazanmanızı ve belki de hayatta kalmanızı sağlar…
1. İhtiyacın olan şeyi geliştir
2. Birinci günden işi ücretlendir
3. Mükemmeliyetçi olma
4. Ürünü hızlı ve sık sık güncelle
5. Ücret tarifeni hayalindeki müşteriye göre belirle
Dipnot: Bu sunumun MicroConf adlı bir konferansta yapıldığını görebilirsiniz. Bu konferans serisi kendi kendine girişimini ayağa kaldıran girişimcilerin hikâyelerini gündeme taşıyor. Diğer videolara da göz atmanızı öneririm. Vimeo’da kayıtlı 96 tane video var.
https://vimeo.com/94623532