Bir çok kişi girişimci olmak için iyi bir girişim fikri arar. Ben ise günümüzde bulmanın çok kolay olduğunu düşünüyorum ama en iyi fikirlerin kendi başımıza keşfedeceğimizi de söylemeliyim.
Paul Graham da girişim fikrini düşünerek bulmak yerine bilhassa karşılaşılan ihtiyaçlardan ortaya çıkmasını değerli buluyor ve başarılı girişimlerde fikir açısından gördüğü 3 ortak özelliği şöyle sıralıyor:
- Kurucuların yapmak istediği bir fikir
- Kurucuların yapabileceği bir fikir
- Bazı insanların yapılmaya değer olduğuna inandığı bir fikir.
Fikre körü körüne aşık olmaya gerek yok ama gerçekten de özellikle kurucu kadronun söz konusu fikri inanması, sevmesi ve en azından bazı kişilerin beğenisini kazanması önemli. Herkes fikri beğeniyorsa veya hiç kimse beğenmiyorsa bir sorun var demektir.
Kısa girizgahı geçtikten sonra o büyük fikri dışarda arayanlar için RFS 100 adlı bir mikro-girişimden, bir e-posta bülteninden bahsedeyim.
Her Hafta 10 Girişim Fikri
RFS 100, her Cuma 10 farklı girişim fikri gönderen bir e-posta bülteni. E-posta adresinizi bırakıyorsunuz ve size her hafta birbirinden güzel (?) girişim fikirleri gönderiyor. Yatırımcılar, girişimciler ve operatörler(?) tarafından düşünülmüş bu fikirlerin yanısıra üyelere özel kanala girerek girişimcilerle ve analistlerle etkileşime girebiliyorsunuz.
100 girişim fikri paylaşmayı vadeden RFS 100 ekibi Y Combinator’ın “Requests for Startups” teriminden yola çıkarak bu işe soyunmuş ve iyi, alıcısı olacak fikirlerin geniş kitleler tarafından bilinmesi gerektiğine inanıyor.
Mesela şuradaki GoodReads’i yeniden icat etme fikri benim ilgimi çekti. Daha fazlasını www.rfs100.com adresinde bulabilirsiniz. Küratörler: Mario Gabriele ve Aashay Sanghvi.
Bu işin bir benzerini Emre Sokullu’nun Ideas For Free adlı blogunda paylaştığını hatırlarsınız. Üstelik bu bedava fikirleri hayata geçireceklere bir finansal destek yapacağı da ilan etmişti.
Yukarıda değindiğim gibi girişim fikri bulmak bence günümüzde çok kolay ama yine de kendi dertlerim üzerinden bir girişim (fikri) çıkarmayı daha makul ve değerli buluyorum. Elbette bu başkalarından ilham almayacağımız anlamına gelmiyor. Ama bulduğumuz fikir üzerinde uzun süre çalışmamızın gerekliliği asla aklımızdan çıkmamalı…
Peki siz girişim fikrini dışarda mı yoksa içinizde mi arıyorsunuz? Fikir bulma konusundaki yorumunuzu merak ediyorum.