Girişim Satmak 1: Ölmeden Önce Sat

İnternet girişimlerinin alınıp satılması 10-15 sene öncesine nazaran çok daha sık rastladığımız bir durum. Alım-satım platformlarının artması, no-code araçlarla üretimin hızlanması ve daha küçük ekiplerle kâr edebilmek başlıca sebepler arasında sayılabilir. Ben de büyüyen bu pazarı biraz daha göz önüne çıkarmak için Girişim Satmak yazı dizisini başlatmış buluyorum.

Bu yazı dizisinde alım-satım hikâyeleri, değerlemeler, tavsiyeler vb. bilgiler paylaşmaya çalışacağım. Sizlerden gelen içeriklere de açık olacağım ama sözü fazla uzatmadan ‘ölmeden önce satış’ meselesine gelelim.

Ölmeden Önce Sat

Girişimciliğin istatistiksel tablosu malum; bugün doğan girişimlerin aşağı yukarı %90’ının 1 yıl içinde %99’unun 5 yıl içinde kapanacağını biliyoruz. Bu tablo aslında büyük bir kaybın olduğunun da göstergesi. İşte bu kaybı azaltmanın bir yolu da  ‘ölmeden önce’ satmak.

Evet, kendi ölümümüzü de düşünebiliriz ama asıl söylemek istediğim ürünün/girişimin ölmesi. Girişimi zombi halde tutarak ölümünü bekleyen çok kişi var ama bir ihtimal daha var; o da satmak mı dersin?

Şu yazıdaki satış hikâyesinde, benim emailstartups.com’u satışımda ve daha bir çok girişimde bunu görmek mümkün.   Ben Email Startups’ı ölmek üzereyken indiemaker‘a koydum satılmadı, Microacquire‘a koydum ve Taha adında ABD’deki bir Tanzanyalı’ya sattım. Birkaç yüz dolarlık bir satış olsa da kapatsaydım, o parayı kazanamayacaktım.

Hatta büyük bir çıkış (exit) gibi anlatılan hikâyelerin diğer senaryosunun mezarlıkta bitebileceğini de biliyoruz ama işte o satışı yapmak da başarılı bir hamle.

Fatih Kadir Akın‘ın stickker.net’i StickerMule’a satması da bunun bir benzeri aslında. Girişim ölmek üzereyken bunu duyurup satış olanağını sorgulamasa güzel bir kazançtan mahrum kalacaktı. Hatta yine Fatih Wordle’ın bir benzerini yapıp satmasını da buna örnek gösterebiliriz. Wordle’ı şimdi kaç kişi oynuyor?

Özetle; girişimlerimizi doğru zamanda satmak diye bir durum var ve o doğru zaman daima girişimin zirveye çıktığı zaman değildir. Bazen heyacanınızın bittiği, ekibin dağıldığı ve girişimin kötüye gittiği zaman doğru zamandır. Bir başkası heyecanı ve imkânlarıyla o girişimi diriltebilir.

Belki harcanan tüm emeği ve masrafı kurtarmak da mümkün değil ama zarardan kâr etmek, bir sonraki girişim için sermaye sağlamak mümkün. Hatta satmak yerine başkasına vermek bile bir seçenek ama bunu duyurmaktan çekinmeyin.

Girişim alma/satma üzerine başka tecrübelerinizi GirişimlerNet’te yayınlamak isterseniz bir e-posta uzaktayım; firat et girisimler.net.

Görsel Kaynak: Alain Frechette / Pexels

Total
2
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Haftanın AppSumo Fırsatları: Voxpopme, Tevent, DinoRANK, ReachoutAI, Substrata

Next Article

Domestika: İspanya'nın Unicorn Eğitim Platformu [Black Friday + %10 İndirim]

Related Posts