Emre Sokullu ile hazırlayıp sunduğumuz Teknostratejik‘in 7. bölümünde başarılı bir girişimci olan Vadi Efe‘yi ağırladık ve Los Angeles ile Silikon Vadisi arasındaki farkları masaya yatırdık. Bu bölümde ben daha önce sizlerle paylaşmak istediğim bir AngelList raporunu da paylaşma şansı buldum.
Hemen belirteyim söz konusu rapor, geçen yıla ait ama San Francisco’ya oldukça yakın olan Los Angeles üzerinden belli dinamikleri okumak adına ala çıkarım yapmayı sağlayan bir tarafı var.
Los Angeles, elbette Hollywood ile ünlü ancak Quibi ve Oculus gibi bilindik girişimlerin çıktığı bir ekosistem. Los Angeles merkezli girişimleri görebileceğiniz iki adres: builtinla.com ve dot.la
Şu anda Los Angeles’ta yaşayan Vadi ile bu rapora da konu olan dinamikleri, SanFrancisco-Los Angeles ilişkileri açısından Türkiye’de İstanbul ile Ankara-İzmir benzerliklerini konuştuk. Aşağıda hem videomuzun tamamına, hem raporun özetine hem de söz konusu rapora ulaşabilirsiniz.
Umarım daha küçük şehirler Los Angeles örneğinden gerekli ipuçlarını alabilir ve biz de İstanbul’un teknoloji-internet dikeyindeki baskın rolünü diğer şehirlere dağıtarak dengeleyebiliriz.
İyi seyirler, iyi okumalar. 😉
https://www.youtube.com/watch?v=5OaedF98tsY
AngelList Raporu’ndan Öne Çıkanlar
AngelList’in kardeş şirketi Alist, 18 Haziran 2019’da The Data Exchange adında özel bir rapor yayınladı. Artık düzenli olarak yayınlanacağı söylenen raporda, Alist ve AngelList verilerine dayalı önemli bilgiler/analizler yer alıyor. Ben de ilk rapordan öne çıkan bazı bilgileri – belki Türkiye’de ders çıkarırız diye – paylaşmak istedim.
“Alist nedir? diye sorabilirsiniz. Alist, sadece en iyi yazılım ve tasarımcı yeteneklerin işe yerleştirilmesine aracılık eden bir AngelList hizmeti.
İlk The Data Exchange raporu, Los Angeles’in teknoloji yetenekleri hakkında. Büyük resimde Los Angeles’in genç yetenek kaybı yaşadığından bahsediyor ama bu durum bizim için çok da önemli değil. Yani Los Angeles’ı (LA) bırakan Türkiye’ye gelmiyor. Detaylara indiğimizde Türkiye için düşündürücü bilgiler olduğu kanaatindeyim. Sözü fazla uzatmadan bu detaylara göz atalım.
LA, New York ve Bay Area’yı takiben ABD’nin en çok ilgi çeken ekosistemlerinden biri ama genç yeteneklerini hızla kaybediyor. Burası önemli çünkü AngelList ekibi üniversiteden yeni mezun olan bu genç kitleyi ‘en değerli varlık’ olarak değerlendiriyor.
Peki nasıl & neden gidiyorlar?
- Mühendislik mezunu gençlerin %72’si daha ilk işinde LA’den ayrılıyor. Aynı oran San Francisco ve yeni mezunları için %34. Acaba İstanbul ve Ankara için bu oran yüzde kaç?
- LA’den ayrılan gençlerin esas amacı yeteneklerini geliştirmek. Her zaman olduğu gibi orada da gidenlerin kimi dönüyor kimi hiç dönmüyor. (AngelList’e göre LA’de 16 bin girişim var.)
- LA’deki girişimler bu durumu nasıl çözüyor? Ya uzaktan/dağıtık ekiplerle çalışıyorlar ya da bu yetenekleri LA’e çekmek için daha fazla zaman ve kaynak ayırıyorlar.
- Verilen bilgilere göre LA, AngelList’te uzaktan (remote) çalışma konusundaki en iyi şehir. İş ilanlarının yüzde 30’undan fazlası uzaktan çalışmaya (remote) açık durumda.
- LA’deki yeni mezunların yüzde %30’u ilk işlerinde direkt San Francisco’ya gidiyor. SF Bay Area’yı Seattle, New York ve Saan Diego takip ediyor. Bu 3 şehir San Francisco’dan da benzer oranlardan yetenek çekiyor.
- LA’deki yeni mezunların yarısı, 50’den az çalışanı olan girişimlerde işe giriyor. Yüzde 20’si de teknoloji devlerinde iş buluyor.
- Zwift’in iş alımdan sorumlu kıdemli yöneticisi Daniel Renken,
“Yeni mühendisleri işe alırken en iyi 10 üniversiteden birini bitirmiş ve teknoloji devlerinde 3 tane de staj yapmış olmalarını beklememeliyiz”
diyor ve bu kitleyi yeni görevleri için yetiştirmeleri gerektiğine işaret ediyor.
Aşağıda bu raporun tamamını görüntüleyebilir, indirebilirisiniz. İstanbul dışındaki illerdeyseniz ltüfen yorumlarınızı bizimle paylaşın. İnternet alanında işe alım veya işe yerleşme hakkındaki paylaşımlarınız bizim için yol gösterici olacaktır.