Girişimciler İçin İlham Veren Hafta Özeti – 9

Herkese merhaba,

Yeni bir hafta özeti ile karşınızdayım. Maalesef geçen hafta Girisimler.net’e istediğim zamanı ayıramadım. Bu hafta telafi etmek için elimden geleni yapacağım.

Size özel indirimleri Özel İndirimler sayfasında görebilirsiniz. Artık Patreon tarafını daha sıkı kullanmaya başladım. Patreon’un Android ve iOS uygulamalarını indirerek siz de içerideki tartışmalara yorumunuzu bırakabilirsiniz.

Ayrıca bu hafta Patreon destekçilerime özel bir Kitap Kulübü başlattığımı duyurdum. Her hafta seçtiğimiz 1 kitabı yazarlarıyla tartışmaya çalışacağız.

Önceki hafta özetlerini Hafta Özeti etiketinde bulabilirsiniz.

İyi okumalar,

Fırat.

Geçtiğimiz Haftanın Girişimleri & Yazıları

Chaport: Ücretsiz ve Yalın Canlı Sohbet Aracı

Chaport satış, pazarlama, müşteri desteği gibi farklı alanlada kullanabileceğiniz bir canlı sohbet aracı. Son derece sade ve ücretsiz hesap ile 1 kişi sınırsız sitede ve sohbette Chaport’u kullanabiliyor. Temel raporlara da erişebiliyor.

SaaSFrame: SaaS Girişimlerinden İlham Veren Kaynaklar

SaaS girişimlerinin sayısı giderek artarken bu girişimlerin kullandığı arayüzler, pazarlama sayfaları ve eposta akışları da farklılaşıyor. SaaSFrame, işte bu farklı kaynakları belli kategoriler altında bir araya getirerek diğer girişimlerin yaptıklarından ilham almanıza aracılık ediyor.

LinkedIn Premium & Learning’i %60 Ucuza Nasıl Aldım?

Bu içerik Patreon destekçilerine özel. LinkedIn’de basit bir taktikle nasıl 1000₺ gibi bir avantajla Premium & Learning aboneliğini aldığımı anlatıyorum.

Faydalı Bilgiler

Bir yatırım sürecinin hikâyesi

Berlin merkezli yatırımcı Point Nine Capital’den Christoph Janz, ABD’li Loom’a nasıl aşık olup yatırım yaptıklarını bir blog yazısıyla paylaştı. Takım içindeki yazışmaları da paylaşan Christoph 3 şeyin altını çiziyor; Harika kurucu ortaklar, mükemmel bir ürün, erken amada güçlü müşteri kazanımı (traction). Ayrıca B2B SaaS fiyatlamasıyla B2C tarzı viral dağılım potansiyeline de dikkat çekmiş.

Atletler ile girişimciler arasındaki benzerlikler

Yine Point Nice Capital ortaklarından Robin Dechant, atletler ile girişimcileri kıyaslayan güzel bir yazı kaleme almış. Özetle motivasyon, tetikleyiciler ve yeteneğin girift ilişkisine vurgu yapıyor. Bu üçü olmadan iyi bir sporcu ve girişimci olunamayacağını anlatıyor. Yazıda 3 tane sıradışı atletten de neler öğrenebileceğimizi anlatmış. Ben de Muhammed Ali’den neler öğreneceğimizi yazacaktım ama yazamadım. Belki bu hafta yazarım. 🙂

Müzakere sırasında yapılan 4 hata

Black Swan Group blogunda müzakere konusunda yapılan 4 yanlışa verilmiş.

  1. Yalan söylemeyin.
  2. Çok açıklama yapmayın. Aktif dinleyici olun.
  3. Karşılaşmaları tek seferlik düşünmeyin, aynı kişiyle yeniden masaya oturabilirsiniz. – Hey.com’un satın alınma hikâyesini hatırladım.
  4. Tek başınıza takılmayın. Müzakere bir ekip işidir. – Solopreneur olsanız da yanınızda olacak birileri olsun.

20 yıl, 24 iş fikri, 10 milyon doları aşan bir değer… 

Noah Kagan, 20 yılda hayata geçirdiği tüm iş fikirlerini bir videoda anlattı. 24 farklı iş ve 10 milyon doların üzerinde bir değer… Özellikle yeni girişimcilerin ilham alacağı bir video diyebilirim. Noah’ın bültenine buradan abone olmanızı öneririm.

Sosyal medyanın regülasyonu

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medyayı regüle etmesi en sıcak konulardan. Ussal Şahbaz, bu konuda ABD ve Türkiye hareketlerini inceleyen bir yazı kaleme aldı. GigaOm’un kurucusu Om Malik verilerimizi keyfince kullanan Facebook’u terketmek için çağrıda bulundu.

Bu arada Om’un blogunda medyanın değişen rolü hakkında 2012’de yazılan bir yazıyı da okudum ve orada geçen ve bugün de geçerli olan şu cümleyi sizinle paylaşmak istedim: Reporting through sharing and curation are going to be vital roles for us to play in the future.

Yarı-Otomatik backlink kazanmak

Neil Patel, backlink kazanmayı biraz olsun otomatikleştirme adına 6 dakikalık bir ‘Nasıl Yapılır’ videosu ekledi. Özetle kişiselleştirilmiş otomatik epostalarla ilgili kişilere ulaşmanızı öneriyor. Elbette ilgili kişilerin epostalarını bulmanız ve bu eposta gönderimini yapacak Mailshake veya Lemlist gibi bir araç kullanmanız lazım.

Uzaktan danışmanlık trendi

Bu konuda ben daha önce bir yazı yazmıştım. Şurada bulduğum yazı ise konuyu rehber tadında daha detaylı bir şekilde ele alıyor. Makaledeki rakamlara göre danışmanlık pazarının yaklaşık %50’si ABD’de. Onu Avrupa kıtası takip ediyor. Danışmanlık sektörü Covid-19’dan darbe yemiş durumda ve Consultancy.org’un rakamlarına göre en kötü senaryoda Avrupa pazarı 2020’de 30 milyar dolarlık bir kayıt yaşayabilir. Ama danışmanlık meselesinin dijitalleşme trendi oldukça dikkat çekici. Bir ankete göre müşterilerin %63’ü çevrimiçi danışmanlık hizmetinden memnun.

Bu yazıda danışmanlık konusunda pazar yeri girişimlerine de yer veriliyor. Eğer bilgi birikiminizle insanlara faydalı olabileceğinizi düşünüyorsanız mutlaka göz atmanızı öneririm.

Müşteri satın alma döngüsünü anlayalım

Şahin Seçil, Boostroas ekibiyle Youtube’da harika konuları işliyor. Özetini de epostanıza gönderiyor. Geçtiğimiz hafta Dr. Eren Koçyiğit ile ‘Müşteri Satın Alma Döngüsü’nü masaya yatırdı. Kanala abone olup videoları izlemenizi öneririm.

Zirvedeki 30 SaaS ve pazarlama blogu

Cenario ekibi faydalı olacak 30 farklı SaaS ve pazarlama blogunu listelemiş. Listede benim de takip edip paylaştığım Noah Kagan, Neil Patel, Christoph Janz gibi isimler var. Takip etmediğim bazı blogları da listeme eklemeyi düşünüyorum. 

LinkedIN görünürlüğünüzü roketleyin

Expandi.io, LinkedIn’de görünürlüğü arttırmaya yarayan bir araç ve bu aracın blogunda henüz yolun başındakiler için nasıl etkili bir LinkedIn profili tasarlanacağı anlatılıyor. Uygulamalı anlatıma göz atarak LinkedIn hem kişisel markanız için hem de şirketiniz/girişiminiz için daha fazla bağlantı/trafik yakalayabilirsiniz.

Kitap Önerileri

Ali Özen, Mayıs ayında okuduğu 7 kitabı ve yorumlarını paylaştı. Ben içlerinden sadece birini okumuşum. Birkaçını da okumak için altını çizdim. 

Bu hafta GirişimlerNet Kitap Kulübü‘ne başlayacağımızı tekrar hatırlatırım. Lütfen Patreon hesabındaki paylaşımları ve epostanızı takip ediniz. 🙂 

Kuluçka / Hızlandırma Merkezleri’nden Haberler

  • Lonca Girişimcilik Merkezi’nin beşinci dönemine seçilen 9 girişim açıklandı. Beşinci dönem eğitimleri internet ortamında gerçekleştirilecek ve Lonca Girişimcilik Merkezi, ekiplere 40 bin TL’ye kadar nakit hibe desteği verecek.

  • Üç sene önce İTO tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) yeni dönem girişim başvurularını almaya başladı. BTM, beğenilmesi halinde fikir aşamasındaki girişimcileri programa kabul ediyor. Son Başvuru: 15 Haziran 2020.

  • eIT InnoEnergy tarafından organize edilen PowerUp! 2020 büyük finali 25 Haziran’da internet ortamında gerçekleşecek. 700 başvuru arasından seçilen 14 girişim sunum yapacak.

  • Startup Wise Guys’ın Fintech girişimler için yatırım programı başvuruları açıldı. Fintech Programının başvuruları 28 Ağustos’a kadar devam ediyor.

  • Yanlış bilgiyle savaşan Teyit.org, Factory adında bir kuluçka programı 2 girişim ile başlıyor. Farklı disiplinlerden katılımcıların yanlış bilgi sorununa yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirebileceği bir iş geliştirme programı olan Factory kuluçka programı altı ay sürecek.

  • Bayer’in hızlandırma programı G4A Turkey 2020’ye seçilen 9 girişim açıklandı. Bu girişimler 6 girişimin 60’ar bin TL hibe ile desteklenecek.

Yatırım ve Satın Alma Haberleri

Türkiye

  • Bildiğiniz gibi Zynga’nın Peak Games’i 1.8 milyar $’a satın aldığı doğrulandı. Bu konuyu hafta içibde Emre Sokullu ile Teknostratejik’in yeni bölümünde tartıştık.

    Ayrıca Mümtaz Demirci Lumost Podcast’in yeni bölümünde, Simto Alev ise kişisel blogunda Peak Games satın almasını masaya yatırdı.

  • Dünyaya açılan önemli girişimlerimizden Insider’ın 32 milyon dolar yatırıma imza atacağı Webrazzi tarafından duyuruldu. Henüz resmi açıklama gelmese de yatırımın 200 milyon dolar değerleme üzerinden 32 milyon dolar olarak gerçekleştiği ve Sequoia Capital, Riverwood Capital ile Endeavor Catalyst’in yatırıma katıldığı paylaşılıyor. 500’den fazla çalışanıyla 23 ülkede operasyonlarını yürüten Insider, bu yatırımdan önce toplam 46.1 milyon dolar yatırım almıştı.

  • Egirişim’in haberine göre sosyal ve çevresel etki yaratma konusunda işbirliğini kolaylaştıran Goodsted, İngiltere’den Mariana Investments, Finlandiya’dan Von Rettig aile üyeleri, EGİAD Melekleri ve diğer melek yatırımcılardan 225 bin Pound yatırım aldı.

    Girişimin değerlemesi 1 milyon 575 bin Pound olarak gerçekleşti. İngiltere merkezli girişim, Selin Yiğitbaşı Ducker tarafından Mart 2018‘de kurulmuştu. Univerlist.com’un kurucusu Murat Ödemiş de CTO ve ortaklar arasında.

  • VAR’daki pozisyonları tartışabileceğiniz VAR Online, Levent Kuşgöz, Alp Avni Yelkenbiçer, Frederic Pagy ve Mehmet Ozan Çılı‘dan 1.5 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Girişim Okan Özaydın, Murat Albayrak ve Gözde Albayrak tarafından Haziran 2019’da kurulmuştu.

  • Türkiye’de erken aşama girişim sermayesi fonu olmak hedefiyle Actus Portföy ile Tarvenn ortaklığında TechOne fonu kuruldu.

  • Geçtiğimiz hafta bir de yeni fon haberi aldık. Actus Portföy ile Tarvenn ortaklığında TechOne fonu kuruldu. TechOne, Türkiye’den dünyaya açılacak teknoloji girişimlerine 5 yıl içerisinde 200 Milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor.

Yurt Dışı

  • Şirket çalışanlarını tanımayı ve ödüllendirmeyi sağlayan Bonusly, 9 milyon dolar Seri A yatırımı aldı. Yine benzer bir girişim olan Tictract da 7,5 milyon dolar yatırım aldı. Özellikle uzaktan çalışmaya balşadıkça şirket kültürüne dönük bu gibi girişimlerinin daha da popüler olmasını bekliyorum.

  • TechCrunch, Afrika’daki yatırımları bir araya topladı. DHL’in Nijeryalı bir girişime yaptığı yatırım, Carry1st’nin $4M yatırım alması, Novastar Ventures’ın 108 milyon dolar fon toplayarak 200 milyon dolarlık bir yatırımcı olması bu haberde.,
  • İkinci el araç girişimi Vroom, 2 milyar dolarlık halka arza hazırlanıyor.

  • İkinci el ürünler satan Güney Kore menşeli Danggeun Market, 33 milyon dolar yatırım aldı.

  • Perakendeye dönük taşıyıcı robotlar geliştiren Locus Robotics, 40 milyon dolar yatırım aldı. Hedefi küresel pazarlara yayılmak.

Diğer Haberler

  • TÜBİSAD “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2019 Yılı Pazar Verileri”ni açıkladı. Paylaşılan verilere göre sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 14’lük büyüme ile 152,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. İstihdamını 143 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 6,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
  • Yapay zekâ alanında pratik kullanım örnekleriyle eğlenceli ve anlaşılır eğitimler sunan İsviçre merkezli AI Business School, dil seçenekleri arasına Haziran ayı itibariyle Türkçeyi de ekleyeceğini duyurdu. (Sitesinde henüz bu konuda bir bilgi göremiyorum.)

  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank, oyun girişimlerine son 10 yılda toplamda 426.7 milyon lira destekte bulunduklarını açıkladı.

  • KOSGEB, girişimciler için bir kitap yayınladı. İçinde tanıdığımız isimlerin de olduğu farklı yazarlar yaklaşık 400 sayfalık güzel bir kaynak hazırlamış. İndirmek için tıklayın.

Covid-19 Rüzgarı

  • Türk Telekom’un oyun platformu Playstore’da son 3 ayda satışlar yüzde 100 arttığını açıkladı. Oyunlar en çok 17.00 – 23.00 saatleri arasında satın alınmş ve en çok Türk Telekom faturasıyla ödeme yöntemi tercih edilmiş.

  • Sahibinden, Mayıs 2020 verilerine göre 52.1 milyon kullanıcı ile kendi rekorunu kırmış. Diğer rakamlar şöyle: 395,8 milyon ziyaret sayısı ve 13,1 milyar sayfa gösterimi. Son 1 haftada en büyük ilgi artış %70 ile emlak kategorisinde, vasıta kategorisinde ise son 1 haftalık süreçte yüzde 35, Otomobil alt kategorisinde ise yüzde 37’lik bir ilgi artışı gözlemlendi.

  • Mobil sadakat ve alışveriş uygulaması Chippin’in işlem adedi, salgın döneminde yüzde 40 arttı. Yazıda 400 bini aşkın kullanıcıdan alınan anket sonuçlarına da yer veriliyor.

  • Yomi Kastro’ya göre 2019’da Türk lirası bazında yüzde 39 büyüyen ve 83 milyar liralık bir hacme ulaşan sektörün 2020’de iki katına çıkacak.

  • Yapı Kredi Teknoloji, uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirecek ve çalışanlarına fatura desteği sunacak. Reklam ajansı YouthWorks da kalıcı olarak hibrit çalışma sistemine geçiş yaptığını duyurdu.

  • 10 Haziran 2020’de gerçekleşecek Webrazzi Dijital 2020’nin konferans programı belli oldu. İçerik programına buradan göz atabilirsiniz. Özellikle Workshop ilginizi çekebilir.

  • Picus Security ve Tiko, Avrupa’nın girişimcilik ödülleri The Europas’ta finale kalan girişimler arasında yer alıyor. Picus Security’nin hikâyesini CEO ve Kurucu Ortak Alper Memiş’in ağzından Çağrı Sarıgöz podcastte dinleyebilirsiniz.
  • Adcolony, Covid-19 ile değişen sosyal medya davranışlarına dair bir araştırma yayınladı.

Popüler

İlgili İçerikler