Google’ın da sıkça kullandığı bilinen OKR (Objectives and Key Results) sistemi artık bazı yazılım ürünleri sayesinde çok daha rahat uygulanabiliyor. Perdoo da bu yazılımlardan biri girişiminiz i için hedef belirleme ve stratejik yönetim anlayışınızı baştan sona değiştirebilir.
Perdoo‘nun aslında 2 amacı var; ilki OKR’ın ne olduğunu anlatmak. İkincisi de kendi ürünüyle OKR sistemine sizi alıştırmak. İlk amaç için blogunda güzel içerikler paylaşıyor.
İkinci amacını gerçekleştirmek içinse e-kitap vb. içerikler üretmenin yanısıra danışmanlık hizmeti de satıyor. Doğru hedefleri belirlemeyip takip etmenin ve başarılı bir şirket olmanın kolay ve ucuz olduğunu kim söyledi?
Peki OKR nedir?
Hedefler ve Anahtar Sonuçlar olarak çevirebileceğimiz OKR, büyüme yolunda doğru hedefleri belirleyip takip etmenizi sağlayan bir sistemi ifade ediyor. Temel performans göstergeleri, küçük hedefler, büyük hedefler, zamana dayalı hedefler derken ortalık biraz karışıyor. Dolayısıyla bu işin uzmanları da var ve Perdoo’nun kurucu CEO’su Henrik-Jan Van der Pol onlardan biri.
Özetle Perdoo için Van der Pol’un bilgisinin ürünleşmiş hali denilebilir. Peki içerde neler var?
Perdoo, 3 temel çözüm sunuyor.
- Başarıya ulaştıracak bir yol haritası çizmenizi sağlıyor.
- Önemli hedefleri belirlemenize yardımcı oluyor.
- Belirlediğiniz gelecek hedefine göre hedeflerinizi yerine getirip getirmediğinizi takip ediyor.
Bu çözümlerin detaylarını bir çırpıda anlatmak kolay değil ancak içerde şirketin ve çalışanların performanslarının ayrıntılı olarak takip edilebildiğini söyleyebilirim. Aylık, 3 aylık, yıllık, 3 yıllık vb. hedefler belirleyip yola çıkabiliyorsunuz. Dilerseniz farklı seviyelerde ücretli danışmanlık hizmeti almanız da mümkün.
Sitede paylaşılan ve dikkatimi çeken bir istatistiğe göre ‘çalışanların %95’i şirketinin stratejisinden bihaber’. Doğrusu araştırma sonuçları 2005 yılına ait ama özellikle Türkiye’de şirketlerin ve girişimlerin çok fazla açık olduğunu söyleyemeyiz. Ortak bir hedefe birlikte yürünmediği takdirde başarının da ne kadar zorlaştırdığını tahmin edersiniz.
Ücretlendirme
Perdoo, ücretsiz kullanmaya başlayabileceğiniz bir ürün. Ama daha fazla özellik için ücretli üye olmak istediğinizde en az 10 kişilik lisans (abonelik) almanız gerekiyor ki o da 900 dolar gibi bir ücrete denk geliyor. (Üye olduktan sonra baktığımda 900€ gördüm, bölgeye göre değişiyor olabilir.)
Söz konusu tutar bir şirketin/girişimin verimliliği düşünüldüğünde elbette karşılanabilir bir tutar olabilir ama bir çırpıda kullanılmayacağı da aşikâr. Bu nedenle OKR konusunda biraz tecrübe kazandıktan sonra ilerlemeniz elbette daha mantıklı olacaktır ve hesabınızı yükseltmek istediğinizde faydalanabileceğiniz bir indirimim de var.
Daha önce sizlerle paylaştığım Secret indirim kulübü ile Perdoo için %30 indirim kuponu alabilirsiniz ki bu da 270$ gibi harika bir tasarruf demek. (%25 Secret indirimi için tıklayın.)
Son olarak OKR konusunda Scientu ve Medium’daki Türkçe yazıları paylaşayım.
OKR tasarlama ve uygulama konusunda tecrübeleriniz varsa ve GirişimlerNet’te yazmak isterseniz yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.