Uzaktan Yaklaşan Bir Cisim Var: Remote Work

Not: Bu yazı Ömer Atakoğlu (CEO, Zafaf.net) tarafından yazılmıştır.

Uzaktan çalışmanın sıkı bir savunucusuyum. Kaçınılmaz olan durumları başından sahiplenenler, esas avantajı yakalayanlar oluyor. Remote neden kaçınılmaz, konuya hemen girelim. Cevap basit, çünkü kat be kat verimli.

Küreselleşmeyi biliyorsunuz. Önce mal ve hizmetler, sonrasında da sermaye özgürce dolaşmaya başladı. Şimdi ise sıra iş gücünde. Hem de iş gücü artık aynı sermaye gibi, ağ üzerinde, kıçını kaldırmadan dolaşabiliyor.

Yakın bir gelecekte, uzaktan çalışmayı benimseyen ve karşısında olan şirketler arasında ciddi maliyet ve iş gücü kalitesi farkları oluşacak. Durum bundan 50 yıl öncesiyle benzeşiyor. 1970’lerde üretim Amerika’dan önce Latin Amerika’ya sonra da Asya tarafına kaymıştı. O günlerde biz ne olursa olsun Amerika’da üreteceğiz, kaliteyi yakalayamayızcılar varmış. Bugün bu firmaların pek azı hayatta olsa gerek.

Verimli mi Değil mi?

O dönemde, kaçınılmaz sona adapte olanlar ciddi maliyet avanatajı yakalayıp rekabette öne geçti. Camia bunlara vizyoner veya “örli edaptır” diyor. Verimliliğin matematiği ise oldukça basit.

Memleketten örnekleyelim.

Bugün Türkiye’de başlangıç seviyesi ve bir tık üzeri direktör maaşları, gelişmiş ülkelerdeki asgari maaşa denk geliyor, zbamk! Gelişmiş ülkelerdeki direktör maaşları, Türkiye’deki aynı seviye direktör maaşlarının 3-5 katı diyebiliriz. Ortalama 4 katı dersek, gelişmiş ülkedeki bir firma, Türkiye’deki direktöre 2 katı maaş vererek işe alırsa, maliyetlerini yarı yarıya düşürmüş olur. Çalışan ise gelirini 2 kat artırır.

Böyle iki taraflı win win bir senaryonun önünde t=∞ zamanda hiçbir güç duramaz. Hayatın, kapitalizmin akışına aykırı. Büyük bir değişimin henüz başındayız.

Remote Beyin Göçü

Kafalar bu noktaya geldikten sonra, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki girişimleri ve diğer şirketleri ciddi bir tehlike beklediği ortaya çıkıyor. Remote beyin göçü. Başa çıkması zor bir sorun.

Remote’a geçişi üç boyutta düşünebiliriz. Kıdem, şirket ölçeği, pozisyon. Değişimin ne sürede olacağını kestirmek zor ama hızlandığını görebiliyorum. Bir kaç yıl evvel yok artık dediğimiz pozisyonlar, şirketler artık remote’a geçebiliyor.

Giriş seviyelerinden VP, C-level ve CEO’ya kadar her kademede remote ilanlara rastlamaya başladık.

Ölçek olarak baktığımızda startup’lardan Amazon, SAP’ye varana kadar her ölçekte şirkette remote pozisyonlar var. Bazı bankalar haftada 1-2 gün denemelere başladı. Uluslararası şirketlerde haftada 1 gün remote yapanlar var.

Başlangıçta yazılım ve pazarlama gibi dijital ağırlığı olan pozisyonlar remote için daha uygun görülüyordu. Slack, Zoom, Zoho vb. SaaS uygulamaların iletişim, planlama, denetleme kabiliyetlerini artırmasıyla yönetimsel pozisyonlarda da çok sayıda ilan açılmaya başladı. İnsan kaynakları, finans, satış her pozisyonda remote ilan görebiliyoruz.

Remote’un verimliliği artırdığı yönünde araştırma sonuçları da gelmeye başladı.

Bugün Glassdoor’da açık olan 1.278.216 ilanın sadece 7.962’si remote pozisyonlardan oluşuyor. Bu açıdan gidilecek uzun bir yol var. Maaşlar ise yıllık $17K ile $237K arasında değişiyor.

4 Adımda Remote Şirkete Geçiş

Startup’lar olarak bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz bakalım.

  1. Yeni bir girişim kuruyorsanız şirketinizi remote first kurmaya çalışın. Remote first şirketleri incelemek için şu listeye bakabilirsiniz.
  2.  Ekibinizde farklı ülke vatandaşlarından remote çalışanlar ekleyin. Özellikle Endonezya, Nijerya, Mısır vb. maaş seviyeleri bizden düşük ülkelere bakın. (Maalesef pek fazla kalmadı.)
  3. Slack, Zoom, Gitlab, Dropbox vb Saas uygulamaların kullanımını artırın. Bu sayfadaki araçlar işinize yarayabilir.
  4. Şirkette kademe kademe, pozisyon pozisyon, remote çalışmayı deneyimleyin. Ekibinize haftada bir gün remote hakkı vererek başlayabilirsiniz.

Remote gezegenimiz, çalışanlar, iş verenler, bütün paydaşlar için faydalı. Değişimin hızlanmas dileğiyle.

Bonus: İstanbul gibi bir şehirde günlük 2 saat yola harcanan zamanı kendinize ayırabilirseniz yılda 27 gün ekstra zamanınız oluyor.

Açıklama: Bu yazı GirişimlerNet için Zafaf.net CEO’su Ömer Atakoğlu tarafından kaleme alınmıştır.

Popüler

İlgili İçerikler