SaaS girişimlerine çok uygun fiyatlarla ömür boyu abonelik satın aldığım ve zaman zaman ücretsiz içerik/ürünler sunan AppSumo, şimdi de Slack’in pazarlama/büyüme taktiklerini içeren bir e-kitap yayınladı. Aşağıda kısa başlıklarına yer verdiğim e-kitap Slack’in aylık 100 milyon ziyaretçiyi websitesine nasıl çektiğini anlatıyor.
13 farklı başlık altında sıralanan büyüme önerilerinde kulaktan kulağa pazarlamadan sponsorluklara, Medium’da yazı yayınlamaktan fiyatlandırma taktiğine kadar farklı öneriler yer alıyor.
Burada birkaç örnek vermeden önce Slack hakkında bazı bilgileri paylaşmakta fayda var.
- Slack’in 1,25 milyondan fazla para ödeyen müşterisi bulunuyor. Deneme sürecinden ödeyen müşteri olmaya geçiş oranı %30.
- Tüm zamanların en hızlı büyüyen SaaS girişimi olarak tanımlanan Slack, değerini sadece 4 yılda 0’dan 4 milyar dolara yükseltti.
- Her 11 günde 1 milyon dolarlık yeni bir anlaşmaya imza atıyor.
- Fortune 100 şirketlerinin %77’si Slack kullanıyor.
- Günlük aktif kullanıcı sayısı 4 milyonu buluyor.
Peki bu kadar mükemmel bir SaaS girişimi nasıl bu noktaya getirilir? Hemen bazı sırları paylaşalım;
1) Slack’in kurucusu Stewart Butterfield, aynı zaman da Flickr’ın da kurucusu olan bir isim. Dolayısıyla Slack’in kulaktan kulağa yayılmasında Butterfield’in geçmişi ve bağlantıları var. Ancak bu durum Slack’in başarısını tek başına açıklamaya yetmiyor. Bunu yapmanın 4 adımı şöyle sıralanıyor;
- Çalışır bir ürün ortaya çıkardıktan sonra tanıdığınız kişileri ürünü denemeye ikna edin ve herhangi bir ücret talep etmeden geri bildirim toplamaya başlayın.
- İnsanların dillerine ve zihinlerine takılacak bir kelime/tamlama türetin. Slack için bu ‘kill email, email killer’ idi.
- Ürününüzün test/beta/preview sürümünü denemeleri için bir davet talep formu oluşturun.
- Şaşırtıcı gelebilir ama artık ürününüzü herkese tanıtmanın zamanı geldi. Kolları sıvayın ve kullanıcıların karşısına çıkın.. 🙂
2) Slack’e gelen sosyal medya trafiğinin yüzde 52.2’si Facebook’tan. Yüzde 19.1’i de Youtube’dan. Slack, Facebook’tan trafik çekmek için kullanıcıları direkt websitesine değil mesela Podcast kayıtlarına çekiyor. Slack’in Youtube’daki en popüler videolarını ise TV reklamları oluşturuyor. Videolarda Slack’e davet linkleri var ama Slack’in ne olduğunu belirtmiyor. Yani biraz merak dürtüsüne oynuyor. Şu reklamda da görebileceğiniz gibi gerçekten üstü kapalı bir anlatım var. Devamı Slack.com’da der gibi…
3) Slack kendi podcast yayınını yapsa da podcastlere sponsor olmak kounsunda da iyi bir iş çıkarıyor. Farklı kategorilerden podcastlerin destekçisi olan Slack, sponsor mesajlarında da Slack.com’a yönlendirme yapılmasını veya Tweet atmasını sağlıyor.
4) Entregrasyonlar da Slack’e aylık 200 milyon kadar trafik gelmesini sağlıyor. Trello, tek başına Slack’e 150 bin kadar ziyaretçi yönlendiriyor. Slack’in entgre olabildiği ürün/servis sayısı ise 1000’i geçiyor.
5) Slack’in Medium’dan çektiği trafik de dikkat çekici seviyede. Medium yayınında Slack 4 farklı içerik kombinasyonu sunuyor;
- Şirket ve ürün güncellemeleri..
- Ürün kullanımına dair yazılar.
- İşyerleri için pratik uygulanabilir tavsiyeler.
- Kişisel hikâyeler.
Slack, bu konular etrafında her ay 70 binden fazla ziyaretçiyi kendi sitesine çekmeyi başarıyor.
Slack’in uyguladığı taktikler gerçekten örnek alınacak cinsten ama elbette hepsini burada paylaşmam mümkün değil. Listenin devamını ve daha fazla ayrıntıyı AppSumo’nun sunduğu e-kitapta bulabilirsiniz.