Bu sene en çok altını çizmek istediğim konulardan biri uzaktan/remote çalışma meselesiydi. Ama ben daha başlamadan KoronaVirüs hepimizi evlere hapsetti bile… Dün Ömer Atakoğlu’nun güzel giriş yazısından sonra daha fazla geç kalmamak için ben de Türkiye’de (KoronaVirüs nedeniyle olsa da) uzaktan çalışma yoluna giren girişimleri paylaşarak bu konuyu gündeme taşımak istedim.
Neden derseniz, bu çalışma sistemi giderek artan bir değere dönüşmekte. Artık insanlar yerinden kalkmadan şirket değiştiriyor ve şirketler, ekipler bu mantıkla yeniden şekilleniyor. Dünyanın en önemli çevrimiçi ödeme sistemlerinden Stripe‘ın 5. mühendislik takımını tamamen uzaktan (remote) çalışan kişilerden oluşturacağını açıklaması çarpıcı bir örnekti.
Tamamen uzaktan çalışan ve personel sayısı 1000’i geçen şirketler var. (liste)
Remote Beyin Göçü
Ömer Atakoğlu’nun deyimiyle ‘remote beyin göçü’ kapımızda. Halihazırda İstanbul’da yaşayan ama yurtdışındaki şirketlere çalışan arkadaşlarım var. Tıpkı internete ayak uyduramayan şirketler gibi uzaktan çalışmaya ayak uyduramayan şirketler de geride kalacak. (Bkz: Fatih Acet röportajı)
Sözü uzatmadan İK tarafının da buna hazır olması gerektiğini, AngelList’te ‘Head of Remote’ diye bir pozisyon olduğunu (Andreas Klinger) da paylaşıp Türkiye’de (KoronaVirüs nedeniyle olsa da) uzaktan çalışma yoluna giren girişimleri sıralayayım.
Başka bir yazıda uzaktan çalışamaya farklı açılardan bakmaya devam edeceğim. Siz de yorumlarınızla destek olursanız sevinirim. Daha önce konuyla ilgili tanıttığım girişimleri ‘freelance-remote‘ etiketinde görebilirsiniz.
Bu sürecin sonunda da neler öğrendiğimizi araştırmaya çalışacağım.
Listede eksik gördüklerinizi yorum bölümünden veya Twitter’dan benimle paylaşabilirsiniz. Remote çalışmaya geçen dijital ajanslar için Bigumigu’nun listesine ve Caner Başaran’ın Github’da açtığı genel şirketler listesine göz atabilirsiniz. Ben burada son kullanıcıya/şirkete direkt bir yazılım ürünü sunan şirketleri listelemeye çalışıyorum.
(Ayrıca bkz: KoronaVirüs’e Karşı Ücretsiz Hizmet ve İçerik Sunan Girişimler)
Uzaktan / Remote Çalışan İnternet Girişimleri
- Yemeksepeti: Nevzat Aydın (Kurucu, CEO), 16 Mart’ta Yemeksepeti ve Banabi’nin evden çalışmaya başladığını açıkladı. Operasyon departmanının da bölüm bölüm hafta sonuna kadar evde çalışmaya geçeceğini ekledi.
- Seyis.co: Girişim ekibinden aldığım bilgiye göre Seyic.co da KoronaVirüs tedbiri olarak uzaktan çalışmaya başlamış.
- Apsiyon: Kısa süre önce 5 milyon dolar alan Apsiyon da 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya başladığını duyurdu.
- MondayHero: Türkiye’deki ilk vakadan itibaren uzaktan çalışmaya başlamış.
- Countly: Countly zaten tamamen uzaktan çalışan bir girişimdi.
- Heybooster.io: Google Analytics ve Slack bağlantılı bir SaaS girişimi olan Heybooster ekibi de BoostROAS çatısı altında uzaktan çalışıyor.
- Armut: Hizmet odaklı pazar yeri girişimi Armut da 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya geçmiş. Caner Başaran’ın yazdığına göre 4 hafta sürecek.
- Biletall: Bilet satış aracısı Biletall da 16 Mart itibarıyla uzaktan çalışmaya başladı.
- GOINN: Konuyla ilgili bir deneyim yazısı da paylaşan GOINN ekibi parçalı şekilde uyguladığı uzaktan çalışma disiplinine tam olarak sarılmaya başlamış. Öğrendiğim kadarıyla yeni yazılar gelecek.
- Evobulut: 18 Mart itibarıyla evden çalışmaya başladı.
- KolayIK: Kolay İK, 12 Mart’tan beri uzaktan çalışıyor. En erken adım atan girişimlerden biri.
- Netsparker: 11 yıldır uzaktan çalışan en başarılı girişimlerimizden biri. KoronaVirüs nedeniyle ücretsiz lisans desteği vereceğini duyurdu.
- Paynet: 17 Mart itibarıyla uzaktan çalışmaya başladı.
- Vault.live: 5 Mart’tan bu yana uzaktan çalışıyor.
- Robomotion.io: 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya başlayan bir başka girişim.
- Sanction Scanner: Codevist çatısı altındaki girişim 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya başladı.
- İçerik Bulutu: İçerik Bulutu da ‘Bu ara ‘sosyalleşmeyin’ Sağlığınıza dikkat edin!’ mesajıyla 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya geçmiş.
- Evreka: 12 Mart’ta uzaktan çalışmaya başladı. CEO Umutcan Duman kriz yönetimi konusunda faydalı bir yazı yayınladı ve salgınla mücadelede bazı teknolojilerini dünyadaki tüm kurum ve kuruluşlara ücretsiz sunmaya başladıklarını duyurdu.
- Subscreasy: Abonelik modelli tahsilat altyapısı kurmanızı sağlayan Subscreasy, 16 Mart’ta uzaktan çalışmaya başladı ve bu sürecin 4 hafta sürmesini öngörüyor.
- INBOX: Eposta pazarlama ürünleri geliştiren INBOX’ın 8 senedir uzaktan çalışan bir girişim olduğunu öğrendim.
Caner Başaran’ın listesinde bulunan veya benim öğrendiğim ama yazılı bildirim yaptığını görmediğim girişimler; Modanisa, Çiçeksepeti, Denebunu, Endeksa, Enuygun, Farmazon, Fideyo, Glocalzone, Getir, Gittigidiyor, Hepsiburada, IngameGroup, Insider, Jotform, Kamion, Otel.com, Masomo, Metglobal, Miops, Modanisa, Mobiroller, n11 (2 hafta), Nesbilgi, Dofotech, Paraşüt, Scotty, Sahibindan, Robotic Mobi, Piple, Protel, Privia Security, Smartface, Smartmessage, Tatil Sepeti (2 hafta), Trendyol, Vivense, Zeplin, Zingat, Founded App, Bisu, TraGate, Userspots, Yettim.
Teknoloji-Girişimcilik Medyası:
- Webrazzi: 13 Mart’ta yaptığı açıklamayla 30 Mart’a kadar uzaktan çalışma modeline geçtiğini açıkladı. Ben Webrazzi’deyken haftanın belli günlerinde de olsa evden çalışma izni yoktu ama her zaman uzaktan destek veren yazarları oldu. Kadrolu çalışanlar için de belki bu esneklik getirilebilir.
- Shiftdeletenet: Hakkı Alkan da Shiftdeletenet’in uzaktan çalışmaya başladığını bir video ile duyurdu.
- Onedio: Onedio ekibi de evden çalışmaya başlamış.
—
Dipnot: GirişimlerNet’in sunduğu İndirim Fırsatlarını gördünüz mü?