KoronaVirüs salgını küresel çapta dünyayı etkilemeye devam ederken perakende tarafında fırsatçılık kendini göstermeye başladı. Finansal piyasalar zaten kendince dalgalanıyor. Teknoloji dünyasında ise bazı girişimler bonkörlüklerini göstermeye başladı.
Birçok girişim sunduğu hizmetleri veya eğitim içeriklerini sınırlı süre için olsa da ücretsiz olarak erişime açtı. Ben de bu girişimlerin fırsatlarını sizler için toparlamaya çalıştım. Yeni ücretsiz fırsat sunan girişimler veya eğitimler buldukça listeye eklemeye çalışacağım.
(Ayrıca bkz: Türkiye’de Uzaktan (Remote) Çalışmaya Başlayan Girişimler)
Umarım Türkiye’deki girişimler de bu konuya daha fazla ilgi gösterir… Eklemelerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
Livestrom: Salgın süresince uzaktan video toplantı çözümünü ücretsiz hale getirdi. Şu linke gidince LETSMETT kodunu MEETFR100 kodu ile değiştirin. Ayrıca Webinar ürününde de %20 indirim için WEBINARFR20 kodunu kullanabilirsiniz.
Arka Kapı Dergisi: Siber güvenlik konusuna odaklanan Arka Kapı dergisi tüm sayılarını 1 aylığına ücretsiz erişime açtı. Buradan inceleyip okuyabilirsiniz.
Scribd: Scribd CEO’su 30 gün boyunca tüm kütüphanesini ücretsiz erişime açtıklarını duyurdu. Milyonlarca e-kitap, sesli kitap, dergi makaleleri vb. içerikler var. Kullanmak için şuradan giriş yapabilirsiniz, kredi kartına gerek yok.
TÜBİTAK: Bilim ve Teknik, Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin dijital arşivi herkesin ücretsiz erişimine açıldı.
Hangouts Meet: Google, Hangouts Meet ve Google Classroom için bir jest yaptı ama maalesef sadece G Suite and G Suite for Education müşterileri faydalanabilecek. 1 Haziran 2020’ye kadar geçerli. Detaylar şurada.
Netsparker: 11 yıldır uzaktan çalışan Netsparker, KoronaVirüs nedeniyle ücretsiz lisans desteği vereceğini duyurdu. Özellikle tehdit altındaki sağlık kuruluşlarının bilgisine.
Coronathon Turkiye: KoronaVirüs’e karşı farklı alanlarda fikir ve proje geliştirme amaçlı bir hackathon / kod maratonu düzenleniyor. Başvuru ve destek için: coronathonturkiye.com
Ücretsiz üniversite dersleri: FreeCodeCamp (zaten ücretsiz kodlama öğreten bir portal), 450 Ivy League dersinin ücretsiz erişim listesini yapmış. Bilgisayar bilimlerinden sanat ve sosyal bilimlere kadar dersler var. Girişimcilik derslerini de görebilirsiniz.
Startup Hukuku Dersleri: Startup Hukuku ekibi Udemy’deki eğitim setini ücretsiz yaptı. Ücretsiz erişim kodu EVDEKAL ama 3 günde bir değiştiği için şu iletiyi takip edebilirsiniz.
Evreka: 12 Mart’ta uzaktan çalışmaya başlayan Evreka’nın CEO’su Umutcan Duman, kriz yönetimi konusunda faydalı bir yazı yayınladı ve salgınla mücadelede bazı teknolojilerini dünyadaki tüm kurum ve kuruluşlara ücretsiz sunacaklarını duyurdu.
Adobe: Adobe, Creative Cloud erişimini 2 ay ücretsiz hale getirdi. Nasıl faydalanacağınız şurada detaylı anlatılıyor.
Affinity: Adobe’ye rakip ürünler sunan Affinity, 90 gün ücretsiz kullanım ve ardından %50 indirim sunuyor.
Workable: İnsan kaynakları alanındaki bu girişim girişimlerin/şirketlerin yapacağı bilgilendirmeler konusunda çok güzel dokümanlar ve taslaklar hazırlamış. İngilizce ama istifade edilebilir, buyrun.
Cambridge: Her alandan 700’den fazla kitabı Mayıs sonuna kadar ücretsiz erişime açmış-tı. Maalesef yoğun ilgiyi karşılayamadıkları için ücretsiz erişimi kapatmışlar. Yine de link burada dursun.
Slite: Slite ekibi ilk kez uzaktan çalışacak şirketler için bir Webinar düzenliyor. 20 Mart Cuma, saat 17:00’de. Ben kayıt oldum.
Ahrefs: CMO Tim Soulo’nun hazırladığı ‘Blogging for Business‘ eğitimi ücretsiz erişime açıldı. Değeri 799 dolarmış. Bence erişime kapatılması ihtimaline karşılık hemen okuyup bitirilmeli.
Workif: Evden çalışmaya başlayan şirketler için 2 ay ücretsiz kullanım sunuyor.
Customerly.io: Canlı sohbet eklentisi sunan Customerly’yi FIGHTCOVID indirim kodu ile 3 ay ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Farklı amaçlar için farklı huni modellerinden faydalanmanız mümkün.
Güncelleme 1:
Direkt korona virüsle bağlantılı olmasa da Appsumo‘da sunulan bazı ücretsiz ürün fırsatları var. Appsumo.com‘a üye olup size verilecek kod ile bu fırsatlardan ücretsiz faydalanabilirsiniz. Bu ürünleri daha sonra ayrıntılı olarak ele almayı da düşünüyorum.
Giving Docs: Vasiyetname yazmanızı sağlayan bir hizmet. Miras bölüşümünü vs. de kolayca hesaplamanızı sağlıyor.
Track My Subs: Bu araç epostadanızdaki tekrarlayan ödemeleri takip ederek gerektiği noktada onları iptal etmenize yardımcı oluyor.
Amazing Marvin: Takvim önizlemesi de olan, minimal bir görev takip aracı. Zaman takip özelliği ve birçok özelliği de ücretsiz kullanıma dahil.
Adzooma: Dijital reklamlarınızı yönetmeniz ve raporlamanız için özel bir araç. KPI trend analizi, tek tıkla rapor alma gibi özellikler bu ücretsiz pakette.
AnnounceFly: Sitenize bir geri bildirim ve etkileşim penceresi eklemenizi sağlıyor. Girişiminizin ilerlemesini bu araç üzerinden ziyaretçilerinizle paylaşıp etkileşime geçebiliyorsunuz. Ömür boyu ücretsiz bir paket.
Intellifluence: Influencer’lar ile iletişim kurup kampanyalar oluşturmanıza imkân tanıyan bir platform. Sınırlı sayıda da olsa influencer’lar ile anlaşıp, platform ücreti ödemeden kampanya oluşturup teklif alma şansınız var.
SoapBox: Bir yönetici asistanı gibi toplantı notlarını tutmanızı sağlayan bir araç. Appsumo üzerindeki ücretsiz paket kendi sitesinde gösterilenden çok daha fazlası. Notlarınızı 10 kişiye kadar paylaşabiliyorsunuz.
Repuso: Farklı kanallardan aldığınız müşteri geribildirimlerini sitenizde güzel bir şekilde göstermenizi sağlıyor. Yani sizin ürününüzü tavsiye edenlerin söylediklerini sitenize güzel bir şekilde yerleştirebiliyorsunuz. Bu ücretsiz hesapta 10 websitesinde kullanıp sınırsız geribildirimi listeleyebiliyorsunuz.
Signitic: Bu araçla kendinize güzel bir e-posta imzası hazırlayabiliyorsunuz. 5 farklı kullanıcı için kullanabiliyorsunuz ve imza içinde kampanyalar oluşturma şansı da veriyor.
Güncelleme 2:
Moz.com: SEO konusunda merkez adreslerden biri olan Moz, eğitimlerini ücretsiz yaptı. Moz.com/training adresinden wegotthis indirim kodunu kullanarak faydalanabilirsiniz. 295 dolarlık bir eğitimde denedim ve çalıştı. Sonra 13 tane eğitimi ücretsiz şekilde aldım. Oturup çalışabilsem SEO’nun kitabını yazarım, çok kıymetli. 🙂
–
Dipnot: GirişimlerNet’in sunduğu İndirim Fırsatlarını gördünüz mü?