Sesli Girişimlerin Yükselişi: Youtalky, Clubhouse, Twitter Spaces, Telegram…

Sesli sosyal ağlar ve içerik kanalları arasına sürekli yenileri ekleniyor. Youtalky de bunlardan biri Sadece sesli içeriklerden oluşan bir Youtube versiyonu olarak tanımlanabilir. Elbette Youtube’da tonlarca podcast kaydı yüklü ancak Youtalky’de video kayıtları olmadığı gibi hem ses kaydı yükleyip ve hem de sesinizi kaydedip yayınlayabiliyorsunuz.

Youtalky ile ses kaydederken herhangi bir düzenleme/montaj yapma şansı en azından şimdilik yok. Dilerseniz kısa podcastler (shortcast) çekip yayınlayabilir, bir konu hakkındaki yorumunuzu anlatabilir veya bir günlük gibi kullanabilirsiniz. Youtalky’nin ana teması yok, kullanıcılar istedikleri her şeyi kaydedip paylaşabiliyor.

İçerikleri podcastler, diller ve tartışmalar olarak 3 grupta filtreleyen Youtalky’ye elbete etiketler ve arama yoluyla da ulaşabiliyorsunuz. Aşağıda nasıl kullanılacağına dair kısa bir videoyu izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=RP65misukOk&feature=emb_title&ab_channel=Hvitis

Ses Odaklı Girişimlerin Yükselişi

Ses odaklı girişimlerin yükselişini farklı vesilelerle dile getirmeye çalışıyorum. Kısaca hatırlayacak olursak;

  • Son dönemde sadece davetiyeyle kayıt olunabilen sesli mobil sosyal ağ Clubhouse epey ses getirt. Halen çok sınırlı sayıda kullanıcı alıyor.
  • Twitter sesli tweet özelliğini bazı kullanıcılara açtıktan sonra Twitter Spaces ile Clubhouse modelini denemeye başladı.
  • Dün Telegram’ın geliştiricisi Pavel Durov, Telegram kanallarında sesli sohbetlerin getirileceğine dair bir paylaşım yaptı.
  • Capuccino, gruplara özel bir sesli micro podcast uygulaması olarak hayatımıza girmişti.
  • CapicheFM, telefondan canlı podcast uygulaması olarak farklılaştı.
  • Sesli kitap özetleri uygulaması Blinkist‘te shortcast’lere özel bir bölüm var.
  • Effy‘yi Twitter’ın sesli versiyonu olarak tanıtmıştım.
  • Sadece sesli paylaşılabilen bir mesajlaşma uygulaması da çıkmıştı; Echo.
  • Playht ve benzeri uygulamalar metinleri seslendirme konusunda farklı bir kulvarın temsilcisi.

Bu girişimler arasına yenilerinin katılacağına şüphe yok ama hangisinin gerçekten popüler olacağını henüz bilmiyoruz. Büyük teknoloji girişimlerinin bazı girişimleri satın alıp öldürmesine de şaşırmayacağım.

Youtube ve Instagram’ın görsel şov dünyasından sıkılanlar için bu tarz girişimler ilaç gibi gelebilir. O zamana kadar ses tellerinize iyi bakın…

Popüler

İlgili İçerikler