İş Fikri: Shopify Mağazası Alıp Satmak

Daha önce başladığım(ız) iş/girişim fikri paylaşımlarına kaldığım yerden devam ediyorum. Bu iş fikri aklımda Open.Store adlı girişimi gördükten sonra geldi.

Bu fikrin zorluk puanına 10 üzerinden 8 veriyorum ama kârlılığı da o derece yüksek olabilir.

Open.Store Nedir?

Open Store, Shopify mağazanızı ücretsiz olarak değerleyip satın alan bir platform. 24 saat içinde bir değer biçip, satmak isterseniz 2 hafta içinde ödemenizi yapıyor.

Girişim daha önce General Catalyst, Founder Fund, Atomic, Khosla Ventures gibi önemli yatırımcılardan yatırım almış. Vava Cars, Wowwo gibi araba hızlı araba satın almak yerine Shopify’a odaklanmışlar.

Kârlı Bir İş Kurmanın Maliyeti

İşi nasıl ilerlettiklerini bilmiyorum ama Amazon’a rakip olmak yerine küçük kârlı mağazalarla e-ticarette büyümenin farklı bir yolunu deniyorlar gibi.

Open Store, değerlemeyi ciddi şekilde veriye dayalı yaptığını söylüyor ki sürpriz değil. Ben herhangi bir mağazanın değerlemesini öğrenebilir miyim diye denediğimde elbette mümkün olmadı. Shopify mağazasına bağlanıp verilerinize erişmek istiyor.

Bu noktada “Open.Store’a kârlı dikeyimi ve verilerimi niye bedavaya göstereyim?” diyebilirsiniz ama bunun da serbest bir ticari oyun olduğu unutmayın. İsteyen paylaşır, istemeyen paylaşmaz.

Başlığa dönecek olursak, Shopify mağazası kurup, büyütüp satma fikri zaten ortada. Ben ise mağaza kurmadan, alıp satmanın denenebileceğini düşünüyorum. Bu noktada doğru değerlemeyi bulmanın önemi karşımıza çıkıyor.

Shopify Mağaza Değerlemesini Bulmak

Open Store’un değerleme formülünü öğrenebilmek elbette önemli. Bu sayede bir markayı daha düşük fiyata alıp Open Store’a daha yüksek fiyata satmak mümkün olabilirdi ama yine de pes etmeye gerek yok. Hatta Open Store, değerlemeyi etkileyen detaylar hakkında güzel bir yazı yazmış. Şurada da bir podcast bölümü var.

Flippa’daki satılık Shopify mağazası ilanları, Exchange Marketplace, hatta MicroAcquire yol gösterici olabilir.

Sellbrite’ın ‘Shopify mağazası alıp satma konusunda bilmeniz gereken her şey‘ başlıklı yazısı da bu alana ışık tutuyor.

Daha da derinleşmek için internetteki satış haberlerinden de beslenebilirsiniz. Hatta IndieHackers gibi forum ve topluluk sitelerinde bu konuda başlıklar açarak bilgi toplamaya çalışabilirsiniz.

Bu Fikrin Zorlukları

Öncelikle satın alma yapabilecek paranızın olması bu işin herkes tarafından yapılamayacağını garantiliyor. O nedenle bu iş sermayesi veya az sermayesi olanlara göre değil.

Diğer yandan işin hassas noktası elbette alım-satım arasında sitenin işletilmesi. Stoksuz e-ticaret yapan bir mağaza alacaksanız sorun olmayabilir ama ürünü kendi gönderen başka ülkedeki bir operasyonu yürütmek imkânsız gibi.

Nihayetinde bu işi Türkiye özelinde düşünebiliriz. Elbette yukarıda bahsettiğim girişim alım-satım siteleri bizim ülkemizde yok sayılır ve çok fazla kârlı mağaza sahibi göremiyoruz ama Türkiye’de işletilen bir Shopify mağazasını veya başka bir e-ticaret platformundaki mağazalara kancayı takabilirsiniz.

Ben bu fikri ateşlemiş olayım. Kârlı bir mağazayı alıp, büyütüp satabilirseniz iş daha da güzel noktalara gidebilir.

Bu iş fikri hakkındaki yorumlarınızı varsa deneyimlerinizi merakla bekleyeceğim. Yeni bir iş fikrinde görüşmek üzere.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Bende Woocommerce alı-satmak diye bir fikir paylaşmıştım daha önce shopify ücretli olması, maliyetleri ve satın alma giderleri düşünüldüğünde daha bütçeli bir ticaret. Dataya dayalı güzel nişleri küçükken yakalanırsa bence güzel ekmek bırakır.

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Günün Girişimleri 7: Dukaan, Firefox Relay, Skipp, Legizi

Next Article

Günün Girişimleri 8: Uteach, Mozilla VPN, Taze Yöre, Scale8

Related Posts