İyi Bir Eğitmen Olmak İsteyenlere 10 Tavsiye
GirişimlerNet Webinar serisinin ikinci konuğu Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik* adlı podcast’in yapımcısı, eğitmen ve girişimci İnanç Ayar oldu. Tanıtım yapmak için çok az vaktimiz olsa da kısa sürede ilgili bir kitleye ulaşarak güzel bir sohbet yaptık. Bu yazıda İnanç Ayar’ın katılımcılara tavsiyelerini özetlemeye çalıştım.
Özellikle girişimcilerin iyi birer eğitmen olması gerektiğini savunduğum için bu yazıyı istifadenize sunmaktan mutluluk duyuyorum. Umarım bu yolda ilerlemek isteyen herkese faydası olur. Dilerseniz Youtube’daki webinar kaydını izleyebilirsiniz.
Bilgilendirme: İnanç Ayar’ın Eğitimcinin Eğitimi için de güzel bir indirim almıştım ancak şu anda bu indirimi paylaşamıyorum maalesef. Güncel ücretler için inancayar.com’dan iletişime geçebilirsiniz.
İyi Bir Eğitmen Olmak İsteyenlere 10 Tavsiye
Bu kısımda genel itibarıyla İnanç Ayar’ın paylaştığı tavsiyeleri derlemeye çalıştım. Yani kendisinden rol çalmış gibi olsam da İnanç Ayar’ı bizzat dinlemenizi tavsiye ederim. Bunu Eğitimcinin Eğitimi kursundan geçmiş biri olarak söylüyorum.
1) Eğitmen olmak İnanç Ayar’ın değimiyle bir ‘performans sanatçısı’ olmak demek. Kendisinin matematik eğitiminin üzerine tiyatro eğitimi alması da bu yüzden belki de. Özetle iyi bir eğitmek olmak için sahnede iyi olmanızda, bu konuda çalışmanızda büyük fayda var.
2) İyi bir eğitmen olmak için eğitim verdiğiniz konuda bilgi sahibi olmak önemli ama pek çok yeteneği bir araya getirmek gerekiyor. Bunların neler olduğuna dair David Perell’in bir tablosu var. İnanç Ayar bu tablo için ‘Fazlası var, azı yok.‘ diyor.
3) Bilgili/tecrübeli olduğunuz konuda mı eğitim vermelisiniz yoksa sevdiğiniz konuda mı? İnanç Ayar’a göre önce şu soruyu sormak gerekiyor; Eğitim vermek istediğim alanda yeterince talep var mı? Talep yoksa ne ne sevdiğiniz eğitimi ne de bilgili olduğunuz eğitimi verebilirsiniz.
4) Eğitmen olmak isteyen ama hiç eğitim vermemiş adaylar elbette tercübe kazanmalı. İlk adımda kurumsal şirketlere gitmek yerine şu iki yol denenebilir; 1) Co-pilot gibi tecrübeli bir eğitmenin yanında eğitimlere katılın. 2) Dernekler vb. organizasyonlar için tecrübe kazanmak üzere ücretsiz eğitimler verin. (Üniversite öğrencileri de sanırım bu gruba dahil.)
5) Korona sonrası dönemde şirketler sınıf içi eğitimlere dönecek ama online/çevrimiçi eğitim alanı tamamen bitmeyecek, hatta %40 oranında pay alacak. Dolayısıyla bu alanda kendinizi geliştirmeniz eskisinden daha önemli. Üstelik dijital ortamdaki imkânlar sınıf içi eğitim olanaklarına giderek yaklaşıyor.
6)Teori, teori, teori. Doğru teorik temeli almadan, geçmiş eğitim deneyimlerinize göre hareket ederseniz yanlış eğitimler tasarlayabilirsiniz. Önce temel bilgilerinizi sorgulayın.
7) Nedir bu temel bilgiler? Genel olarak andragoji, yani yetişkin eğitimi bu işin özü. Bu alanı araştırmanız gerekiyor.
8) Öğretme işi düz anlatımla, sunumdan bir şeyler okuyarak yapılabilecek bir iş değil. Her öğrenme ön öğrenmeye dayandığı için ve yetişkinler neyi neden öğrendiğini bilmek istediği için daha sıkı çalışmanız ve eğitim alanlarla doğru frekansı yakalamanız önemli.
9) İyi satışçının çantasında tek ürün olur. İnsanlar sizinle görüştükten sonra aklında ancak tek kelimeyle yer tutarsınız. Dolayısıyla iyi eğitmenin de (özellikle ilk dönemlerde) odaklandığı tek bir konu olmalı. ‘Her konuda eğitim veririz’ demek pek de doğru bir taktik olmaz.
10) Bir eğitmenin kesinlikle içerik pazarlaması yapması gerekiyor. İlgili kişilere veya şirketlere ulaşmak için içerikler üretip onların hayatına dokunmaya çalışmalısınız.
İnanç Ayar hakkında kısa bilgiyi ilk yazımızda bulabilirsiniz ve kendisini şu sayfalarda takip edebilirsiniz: Websitesi, Youtube, Podcast, Instagram, Twitter, LinkedIn.
İnanç Ayar’ın eğitmenlere dönük Eğitimcinin Eğitimi eğitimine de göz atmanızı tavsiye ederim.
Bilgilendirme: Eğitimcinin Eğitimi için güzel bir indirim almıştım ancak şu anda bu indirimi paylaşamıyorum. Güncel ücretler için inancayar.com’dan iletişime geçebilirsiniz.
*İnanç Ayar’ın podcastine ben de konuk olmuştum, şurada dinleyebilirsiniz.
Görsel Kaynak: mentatdgt @pexels