Türkiye’de çalışanlarına hisse veren girişimleri araştırmaya başlayınca umduğumdan fazla yanıt geldi ve dün akşam Clubhouse’ta bu konuyu 2 saatlik bir sohbet ile masaya yatırdık. Yerli girişimlerin hisse paylaşım sistemlerini detayları alarak paylaşacağım ama dünkü konuşma vesilesiyle gündeme gelen faydalı bir kaynağı ve 3 farklı girişimi bu yazıda bir araya getirmek istedim.
Sohbete katılan aşağıdaki bilgileri de paylaşan tüm konuşmacı ve dinleyecilerimize çok teşekkürler.
Buffer’ın Hisse Paylaşım Sistemi
Dünyanın en şeffaf girişimlerinden birisi olan Buffer’ın bu konuda hazırlamış olduğu güzel bir yazı var. Buffer’ın kurucu ortağı ve CEO’su Joel Gascoigne, bu yazıda açık hissenin ne olduğundan başlayıp Buffer’ın formülünü paylaşıyor. Bu formülün detaylarını yazıda okuyabilirsiniz ama özetle 4 parametreye dayalı bir hesap yaptıklarını paylaşabilirim;
-
- Poziyon
- Seçimler
- Risk katmanı
- Tecrübe
Formül ise şu şekilde: (Pozisyon x Seçimler) / (Yatırım + Tecrübe)
Slicing Pie: Herkes İçin Adil Hisse Dağıtım Planlayıcısı
Slicing Pie, tam olarak başlıktaki hedefle hayata geçirilen bir yazılım ürünü. Kendini dünyanın tek adil girişim hisse hesaplayıcısı olarak tanıtıyor ve bu konuda bilgilendirici içerikler de paylaşıyor. Ayrıca yazılmış bir rehber kitap da var ki bunun kısa bir özetini şu linkte görebilirsiniz.
Slicing Pie’ın ücreti tek kullanıcı için ücretsiz. Ücretli paketler ise sınırsız kullanıcıyla kullanılabiliyor ve aylık 20 dolardan başlıyor. Yıllık veya 3 yıllık ödeme yaparsanız ödemeleriniz aylık 8,3 dolara kadar düşüyor. Ayrıca üç yıllık pakete abone olanlara Slicing Pie Handbook ve Pitch Ninja kitapları hediye ediliyor.
Carta: Garajdan Borsaya Kadar Herkese Dokunan Bir Platform
Carta, girişimcilere, yatırımcılara, avukatlara ve çalışanlara dokunan bir başka yazılım ürünü. Hisse paylaşımını hesaplamak ve yönetmek için tasarlanan girişim konuyu çok detaylı bir şekilde ele alıyor. Bilgi kaynaklarının yanısıra iyi bir arayüze sahip olduğunu görebilirsiniz.
Hem yeni girişimlere hem yatırımcılara hem de borsaya açık şirketlere hizmet veren Carta maalesef ücret bilgisi paylaşmıyor. AppSamurai‘nin kullandığı bu platform aldığım bilgilere göre pek ucuz değil çünkü hem bir yazılım ürünü hem de yasal mevzuatlara dokunan bir hizmet sunuyor. Bununla birlikte pazarlık yapma şansınız var. 😉
Captable: Hisse Paylaşımı Hesaplayıp Yönetmenin Bir Başka Yolu
Captable özellikle girişimlere odaklanan bir ürün. Carta gibi kurucular, yatırımcılar ve çalışanlar Captable üzerinden hisse takibi yapabiliyor.
Ücretsiz kullanmaya başlayabileceğiniz Captable, daha fazla özellik ve hizmet desteği isteyen ve Seri B yatırım turuna kadar gelmiş girişimlere aylık 160 dolarlık bir paket sunuyor. Seri B ve üst yatırım aşamalarında fiyat artıyor. Hukuk büroları ve yatırımcılar da özel olarak fiyatlandırılıyor.
Pulley: Stripe ve Y Combinator Destekli Bir Hisse Yönetim Aracı
Pulley, yukarıdakilere benzer bir ürün ama bizim için biraz daha önemlisi Y Combinator, Stripe gibi önemli markaları arkasına almış olması. Hem kullanıcı hem de yatırımcı olarak önemli şirketlerle çalışan Pulley, şimdilik test/beta sürecinde ve kullanmak için kuyruğa girmeniz gerekiyor.
25 hissedara kadar ücretsiz kullanılabilen Pulley, büyüme ve ölçeklenme aşamasındaki girişimler için sınırsız hissedar takibi ve ve ilk yıl için 3000 dolar gibi bir ücret sunuyor. Fakat bu paketlerde hissedar başına aylık 7 dolar talep ettiğini de ekleyelim.