Yemeksepeti, Gittigidiyor, Sahibinden.com gibi çok güçlü bir girişimlerimiz 20 yaşını doldurdu veya doldurmak üzere. Fakat halen 1 milyar dolarlık şirketleri mikroskopla arıyoruz. Bunun hasır altı edilen sebeplerden biri, hisse paylaşımının oldukça sınırlı girişim tarafından sistematik şekilde uygulanması. Bu konuda çeşitli gerekçeler sıralanacak olsa da öncelikle bir durum tespiti yapmanın yerinde olduğunu düşünüyorum.
Daha önce bazı çalışmalarım olsa da nihayete erdiremediğim bu konudaki detaylı tabloyu çıkardıktan sonra üzerine konuşmaya devam edeceğiz. Bkz: 2021 webinar serisi başladı.
İlk iş olarak çalışanlarına hisse veren girişimleri listelemekle başlıyorum. Lütfen katkılarınızı yorum kısmında veya Twitter’dan paylaşmayı ihmal etmeyin.
(Liste rastgele sıralanmıştır, kronolojik olarak güncellenecektir.)
- Insider: Insider ekibi düzenli bir hisse paylaşım programını yıllardır uygulayan genç girişimlerimizden biri.
- Yemeksepeti: Yemeksepeti’nin çıkış yaptıktan sonra çalışanlarına bonus verdiğini biliyoruz. Fakat bu durumun şu anda bir sistem dahilinde hisse paylaşımına çevrilip çevrilmediğini öğrenip paylaşacağım.
- Getir: Bir unikorn olma yolunda ilerleyen Getir’in çalışanlarına hisse teklifinde bulunuyor. Detaylı bilgileri aldıkça sizlerle paylaşacağım.
- Modanisa: İslami kadın giyimine odaklanan küresel e-ticaret girişimlerimizden Modanisa, 1 yıllık tüm çalışanlarını hissedar yaptığını bugün duyurdu. Çalışanlara ayrılan hissenin bugünkü değerinin 8 milyon TL’yi geçtiği paylaşılıyor.
- Reengen: Enerji alanındaki IoT girişimlerimizden Reengen’in de çalışanlarına hisse paylaşımı yaptığını öğrendim ve detayları istedim.
- WalkOVR: Sanal gerçeklik alanında çalışan Walkovr, hisse paylaşımı konusundaki sistemini uygulamaya kısa süre önce başladı. Henüz stajyerlerle 10 civarında çalışana sahip olan girişim hisse paylaşımına en hızlı başlayan girişimlerimizden biri.