Kod Yazmadan İnternetten Para Kazandıracak 10 İş Fikri

Ayda 1000 Dolar kazanma meydan okumasına katılım şartlarını ve yol haritasını dün açıklamıştım. Bu yazıda henüz bir fikir bulamayanlar için ayda 1000 dolar kazandırabilecek bazı iş fikirlerini paylaşacağım. Aslında daha detaylı örnekler de verilebilir ama aşağıdaki temeller üzerinde kendi ilgi alanınıza dönük harekete geçmeniz daha iyi olur. Zamanla daha spesifik örnekler de paylaşacağım ki hemen IndieHackers’a girerek para kazanan iş fikirlerini filtreleyebilirsiniz. 🙂

Otomasyona bağlı fikirler de var ama uzatmamak için girmedim. Mustafa Dalcı ile yaptığımız Kod Yazmadan Girişimcilik webinarımızı izlemenizi ısrarla öneririm.

1) Ekitap İle Amazon veya Gumroad Üzerinden İçerik Satmak

Kitap yazmak çok çetrefilli bir iş ama bilgi odaklı, rehber tadında bir ekitap yazmayı çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bu kitabı satışa sunabileceğiniz başlıca kanallardan biri Amazon & Kindle ama o tarafta ilerlemekten çok daha kolayı Gumroad.com üzerinden satış yapmak.

Son dönemde bu şekilde 100 bin dolar kazanan önekler de gördüm ama daha bugün çok yeni, 1 günde 3500 dolar kazanan bir örneğe rastladım. Gumroad’un Paypal hesabı istediğini üzülerek eklemeliyim. Ayrıca Türkçe içerik ile de para kazanabilirsiniz ama İngilizce içerik kadar olmayacaktır.

2) Gumroad’da İçerik Satanların İçeriklerini Satmak

Gumroad kendi içinde gelir ortaklık sistemi olan bir platform. Dolayısıyla Gumroad’da satılan bir içeriğin üreticisiyle iletişime geçerek partner olabileceğinizi ve gelir ortaklığı ile ona satış yönlendirebileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Ben Quora kitabını incelerken bu yol ile 56 dolar kazandım ama popularboooks.net sitem üzerinden ve yeni yayınlayacağım proje için Gumroad içerik üreticileriyle bu tür anlaşmalar yapacağım.

3) Çevrimiçi Eğitim Hazırlayıp Satmak

Bilgi ve tecrübenizi paraya dönüştürmenin en bilinen yollarından biri elbette dijital ortamda eğitim satmak. Udemy ile daha geniş bir kitleye ulaşma yolunu tercih edebilirsiniz ama düşük kurs ücreti ve yüksek komisyona razı olmalısınız. Türkiye’den para almak sorun olmaz. Teachable ile kendi sitenizden kurs satıp daha yüksek fiyatla daha iyi kazanabilirsiniz. Bkz: DijitalDilOkulu

Çevrimiçi eğitimlerinizi talebe dönük hazırlayabileceğiniz gibi canlı olarak da hazırlayabilirsiniz. Bkz: Eğitimcinin Eğitimi, İnanç Ayar.

Ben eğitim işi için Appsumo’dan Heights Platform’u satın almıştım ama bir türlü başlayamadım. 🙂

4) Uzaktan Danışmanlık

Bu konuda Karantina Günlerinde Uzaktan (Online) Danışmanlığa Giriş diye güzel bir yazı yazmıştım. O yazıya kaç kişi kulak verdi bilmiyorum ama ben kendi başladığım basit Danışmanlık hizmetiyle hali hazırda az da olsa düzenli bir gelir kazanıyorum.

5) İçerik Üretmek veya Derlemek

Burası geniş bir yelpaze. İster Girisimler.net gibi bir blog ile, isterseniz Youtube veya Twitch üzerinde ürettiğiniz içerikler için okuyucu/izleyici kitlenizden destek talep edebilirsiniz. Bunun için Patreon, Ko-fi, Kreosus, Buymeacoffee, Youtube Katıl sistemi veya Twitch’in kendi destek/üyelik sistemini kullanabilirsiniz. Bu konuyla ilgili şu yazıma bakabilirsiniz.

Ben bildiğiniz üzere Patreon’dan destek topluyorum ve bir önceki ay 200 dolardan fazla, geçtiğimiz ay ise 180 dolar civarında destek topladım.

İçerik toplamak yani kürasyon da çok ilgi gören bir alan. İstediğiniz bir dikeyi seçin ve o alandaki içerikleri bir araya toplayın. İçeriklerinizi gelir ortaklığı ile de gelire dönüştürebilirsiniz. Ahmet Kırtok’un Affiliate Pazarlama konulu videolarına bakmanızı öneririm.

Chris Messina gibi popüler iseniz Product Hunt’a ürün ekleyerek bile kahve paranızı çıkarabilirsiniz.

6) Dijital Dergi Çıkarmak

Basılı bir dergiyi satışa çıkarmak da kitap yazmak gibi zor bir iş ama dijital formatta bir dergi hazırlamak için ileri tasarım programlarına da ihtiyaç yok. Canva Plus aboneliğiyle güzel bir PDF dergi hazırlayıp, issuu.com‘da yayınlayabilirsiniz. Dergiye reklam alarak para kazanabilirsiniz.

Ben bir Görkem Çetin’den SaaS girişimleri için yayınlanan bir derginin röportaj başına sanırım 300$ dolar kapak için de 500$ istediğini duymuştum. Ben founderinterviews.com projem için aynısını yapabilirim mesela. Ne dersiniz? 🙂

7) Video Üreterek Para Kazanmak

Video üzerinden reklam ile para kazanmak için Youtuber olabilirsiniz. Asla geç değil ama İngilizce bir kanal açmanızı tavsiye ederim. Az ama öz içeriklerle ve hatta Playht veya Voiser gibi metin-ses robotlarıyla deneme de yapabilirsiniz.

Bunun kötü tarafı Youtube’da para kazanmaya başlamak için 4000 saat video izletmeniz ve 1000 abone toplamanız gerekiyor.

Video içeriklerini sadece kendiniz için üretmek zorunda değilsiniz. Başkalarına bir hizmet olarak da sunabilirsiniz. Mesela Vidyou gibi bir araca para abone olup, tekil video satışı yapabilirsiniz. Fiverr.com vs. üzerinden satabilirsiniz.

8) Yazı Yazarak Para Kazanmak

Stripe hesabınız varsa ve İngilizce yazabiliyorsanız derhal Medium’da abonelere özel içerik üretmeye başlayabilirsiniz. Ağ etkisi ve İngilizce’nin avantajı ile orta vadede dişe dokunur bir gelir kazanabilirsiniz. Medium’un güzel tarafı hemen para kazanabilmeniz. Youtube gibi şartları yok ama Stripe hesabına sahip olmanız gerekiyor.

9) Yeteneğinizi Pazar Yeri Sitelerinde Kiralayın

Yeteneğinizi hizmet odaklı pazar yeri sitelerinde (Upwork, Freelancer.com, bionluk.com vs.) kiralayabilir ve saat ücreti veya proje başına para kazanabilirsiniz. Bu gibi sitelerde herkesin yapabileceği bir iş olduğuna emin olabilirsiniz. Özellikle yazılım geliştiricisiyseniz Zekeriya Mulbay’ın hikâyesine göz atmanızı öneririm.

10) Ücretli Bir E-posta Bülteni Başlatın

Bu da içerik üreterek para kazanmanın farklı ama özgün bir yolu. Başarılı çok örneği var. Substack veya Revue üzerinden de başlatabilirsiniz ama Stripe hesabınız olması lazım. Substack’te her ay 10 binlerce dolar kazanan yazarlar var. Stripe hesabınız yoksa Patreon üzerinden özel içerikler paylaşarak da bunu yapabilirsiniz. Yeterki başlamak isteyin, yol çok.

________________________________________________________________________________________

Yazar: Fırat Demirel
GirişimlerNet’in kurucusu ve içerik yöneticisi. 2007’den bu yana internet ve teknoloji girişimleri üzerine yazıp çiziyor. Geleceği Görenler kitabının yazarı. En büyük hobisi; yeni internet girişimlerinin peşine düşmek.
Total
0
Shares

Bir Yorum Yazın

Previous Article

#Ayda1000Dolar Meydan Okuması İçin Katılım Şartları ve Yol Haritası

Next Article

Lunchclub: Uluslararası Bağlantılarınızı Ücretsiz Video Görüşmelerle Genişletin

Related Posts