Email Marketing yani eposta pazarlaması üzerine epeydir kafa yoruyorum ve işim gereği bu alanda çok ürün görüp deneme şansım oldu. ‘Hangi ürünle başlamalıyım?’ şeklinde yorumlar geldiği için de bu yazıyı yazmak istedim. Her birine üye olup denediğim/kullandığım 6 farklı e-posta pazarlama aracını aşağıdaki satırlarda kişisel tecrübelerimi de katarak paylaşıyorum.
İncelemelere geçmeden önce şunun altını çizeyim; Ürün seçiminde herkes için tek bir doğru yok. Elbette belli kriterler var ama ihtiyaçlar ve zevkler farklı. Girişimlerin müşteri destek hattı önemli. Benim aradığım özellik sizin işinize yaramayabilir. Benim ödediğim rakam size yüksek veya düşük gelebilir. Önemli olan kendinize uygun olan ürünü bulmanız. Yani benim önerilerim size yol gösterebilir ama illa kesin sonuca ulaştıracak diye bir sonuç yok. Belki aradığınız bu 6 üründen biri de değildir. Ama bu benim yorumlarımın faydasız olduğu anlamına da gelmesin. Ürünleri tek tek denemek çok zaman istiyor ama size benzeyen birinin tecrübelerine kulak vermeniz hiç de fena fikir değil.
Başlarken Neye Dikkat Etmeli?
Önceliklerinizin zamanla değişebilir ama e-posta pazarlama ürünleri çok rahat bırakıp gidebileceğiniz ürünler değil. İstatistikler, otomasyonlar vs. açısından bir bağlılığa dönüşüyor. Hele de GDPR’dan sonra listenizi taşıdığınızda ‘Bu e-postaları nereden buldun?’ gibi sorularla karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla orta vadede nereye gideceğinizi ve ne kadar ödeyeceğinizi düşünerek adım atmanızda fayda var. Kendi içinde uygun maliyetli ve orta vadede yolda bırakmayacak bir tercih yapmanızı tavsiye ederim.
*Burada paylaştığım ücretler her an değişmiş olabilir. Güncel fiyatlar için ilgili sayfaları incelemeniz elzemdir.
Mailerlite: Hem Güzel Hem Akıllı + Stripe Destekli + 30 Gün Ücretsiz ❤️
Ben elimde 3-4 tane ücretsiz kullanabileceğim premium ürün olmasına rağmen, ekstra para ödeyip Mailerlite’i kullanmaya geri döndüm. Sebebini şurada açıklamıştım ama Mailerlite gerçekten diğer tüm ürünleden daha sade bir ürün. Tasarım çizgisi ve renkleri sizi hiç yormuyor. Bu işe yeni başlayanların da rahatlıkla anlayıp kullanabileceği bir ürün.
Ben 1-2 yıl önceki fiyat güncellemesinden önce para ödediğim için eski ücretlendirmeyle yoluma devam ediyorum ama Mailerlite’in fiyatı halen makul. Sadece ayda 10 dolara 1000 kişiye sınırsız eposta gönderebiliyorsunuz. 2500 kişiye kadar ayda 15 dolar, 5 bin kişiye kadar sadece 30 dolar ödüyorsunuz. Bu fiyatlara yıl başında zam gelebileceğini tahmin ediyorum.
Benim Mailerlite’i tercih etmekteki özel nedenim ise RSS’i epostaya dönüştürmesiydi. Benzer özellik farklı girişimlerde var ama istediim gibi gösteren Mailerlite oldu. Örneğin Sendfox’ta RSS içeriklerini ayrı epostalar olarak oluşturuyor. Ben istediğimse birden fazla içeriği aynı epostaya koymaktı. Benzer ürünler vardır ama ben sadeliği ve ücretlendirmesi nedeniyle Mailerlite’te kaldım.
Mailerlite‘te quiz, otomasyon desteği, hazır tasarımlar çok güzel. Formları kolayca kişiselleştirmeniz mümkün. Bir de websitesi oluşturma hizmeti var ki bazen abone olsam diye gidip gidip geliyorum. Geçtiğimiz günlerde de Stripe entegrasyonunu başlattılar. Yani sadece Mailerlite kullanarak ücretli bir e-bülten başlatabilir, websitesi kurup ürün satabilir ve e-posta pazarlamasını da aynı yerden yapabilirsiniz.
Eğer 1000’den az sayıda kişiye ayda 12 binden az eposta gönderecekseniz ücretsiz kullanabilirsiniz. 1000 kişiye kadar sınırsız eposta gönderimi ise ayda 10 dolar. Eğer yıllık abone olursanız %30 indirim var. Normalde 14 gün bedava ama benim linkimden abone olduğunuzda ise 30 gün bedava kullanma şansınız var.
Mailchimp: Yetenekli, entegrasyonu bol, biraz karışık ve pahalı.
Mailchimp, bu dünyanın en eskilerinden. Dolayısıyla en gelişmiş ürünlerden biri ve sanırım en çok entegrasyona sahip olan ürün. Eğer sizin için otomasyon ve diğer araçlarla konuşması önemliyse aradığınız ürün Mailchimp olabilir.
Mailchimp’i 2000 aboneye kadar ayda 10000 eposta gönderebiliyorsunuz. Sonrasında aylık 10 dolardan başlayan paket 500 aboneden başlayıp kitle büyüdükçe fiyat artırıyor. Abone sayınızın maksimum 10 katı kadar eposta gönderme hakkınız var. Standart hesapta bu oran 12 kata çıkıyor. Mesela ben 1 kişiye ayda 20’den fazla eposta gönderdiğim bana uygun değil.
Mailchimp gerçekten entegrasyon ve özellik konusunda 1 numara olabilir ama bu durum büyük bir karışıklığı da beraberinde getiriyor. Hangi paketi seçeceğinizi anlamak için bile bir sürü detayı incelemeniz gerekiyor. Eskiden sınırsız eposta gönderme hakkı sunduğunu hatırlıyorum ama bu yazı için öğrendiğim gönderim sayısına göre kısıtlama benim gibi kişiler için hiç iyi olmamış.
Mailchimp’in ‘kullandığın kadar öde’ modeli var ama ona hiç göz atmadım. Çok az kullananlar için mantıklı olabilir Kâr amacı gütmeyen kurumlasanız %15 indirimi alabilirsiniz.
Eğer giriş seviyedeyseniz bence Mailchimp’e çok bulaşmayın çünkü adamlar işi çok detaylandırmış durumdalar. Hatta içerde ‘Hire an Expert’ yani ‘Uzman Hizmeti Al’ diye bir bölüm var. Yine de ben hallederim diyorsanız buyrun, denemesi bedava. 🙂
Sendfox: Masrafları Kısmak İsteyenler İçin İdeal
Sendfox, Appsumo’nun kardeş girişimlerinden. Dolayısıyla çok ucuza çok sayıda aboneye eposta gönderebilme şansı sunuyor. Üstelik ücretsiz de kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
Ücretsiz plan ile de gönderime başlayabilirsiniz ama sınırlı gönderim yapabiliyorsunuz. Bunun yerine bir kereye mahsus 49 dolar ödeyerek ömür boyu her ay 5 bin aboneye 50 bin gönderim hakkı almak mümkün. Şurada detaylı incelemiştim ve o tarihten bu yana bazı yeni özellikler de eklediler.
Sendfox markasıyla gönderme gibi dezavantajları var ama diğer ürünlerin aylık fiyatları düşünüldüğünde harika bir fırsat. Sonraki her 1000 abone içinse sadece 10 dolar ödemeniz yeterli veya ayda 18 dolar ödeyerek Empire eklentisini alarak HTML düzenleyiciye sahip ve Sendfox markası içermeyen epostalar gönderebilirsiniz.
Senfox’un maalesef gelişmiş e-posta pazarlama araçları kadar özelliği ve ölçümleme yeteneği yok. Ama sade epostalar göndermek istiyorsanız işinizi görecektir. Ayrıca küçük otomasyonlar yapıp, form oluşturabiliyor ve kendi abone toplama sayfanızı inşa edebiliyorsunuz. Ama belki de Sendfox’un en önemli özelliği Subscriber Referrals.
Bu özellikle eposta aboneleriniz sizin sayfanızı arkadaşlarıyla paylaşarak puan/ödül kazanabiliyor. Böylece kulaktan kulağa pazarlamayı masrafsız şekilde yapabiliyorsunuz. Hali hazırda aynı işi yapmanızı sağlayan farklı girişimler var ve aylık ücretleri hiç de az değil.
Entegrasyon tarafında da Sumo.com, KingSumo, Zapier, Continually ve daha bir çok uygulamayla konuşabiliyor. Appsumo’nun kardeş şirketi olduğu için orada çıkan ürünlerle entegre olduğunu da görüyorum. Ürünü Appsumo’dan alırsanız farklı paket seçenekleri de var.
SendinBlue: Ücretsiz Hesabıyla Başlamayı Deneyin
Sendinblue da faydalanabileceğiniz bir başka güzel ürün. Ücretsiz hesabının özel olduğunu düşündüğüm için masrafsız başlama noktanız da olabilir. Çünkü günde 300 eposta gönderme sınırı koysa da sınırsız bağlantı eklemenize izin veriyor. Eğer senkronize olmanız gerekmiyorsa güne 30 gün boyunca günde 300 kişiye eposta göndererek 1 ayda çok 9000 kişiye eposta atabilirsiniz.
Arayüzü sade, otomasyon özellikleri var. Aylık 25 dolar ödemeye başladığınızda ise günlük e-posta gönderme sınırı ortadan kalkıyor. Aylık 100 bin eposta gönderme kapasitesine sahip oluyorsunuz. A/B testi yapabiliyorsunuz ve Sendinblue markasını e-postalarınızdan kaldırmış oluyorsunuz. Ayrıca ücretsiz hesaba nazaran daha fazla ölçümleme bilgisi sunuyor.
Sendinblue ile Mailchimp için hazırlanmış karşılaştırma sayfasını ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca nasıl kullanacağınızı Sendinblue Academy videolarıyla öğrenebilirsiniz.
1 Ekim’de 163 milyon dolar yatırım alan Sendinblue’nun adından daha fazla söz ettireceğini söyleyebilirim.
Son olarak Secret İndirim Kulübü’ne katılarak Sendinblue için 9 aylık ücretsiz Premium plan kazanacağınızı ekleyeyim. Yani 594 dolar yerine (benim %25 indirim avantajımla) 37,5 dolar karşılığında sahip olabilirsiniz. Kazanacağınız ekstra indirimler de cabası.
SendGrid: İşlem Odaklı İşlerde İyi, Pazarlamada Yolun Başında
SendGrid, aslında işlem (transactional) odaklı e-posta gönderimlerinde isim yapmış bir girişim. Yani API bağlantısıyla kullanıcı etkinliğine bağlı gönderilen otomatik e-postalar için kullanılıyor, idi.
Ben Secret üyeliğim sayesinde giriş yaptıktan bir süre sonra pazarlama tarafında da bir ürün çıkardılar. ama açıkçası yolun başında olduğu için istediğimi bulamadım. Geçtiğimiz aylarda biraz daha geliştirmiş olduklarını düşünüyorum ama yine de bu durumu göz önünde tutmanızı öneririm.
Şu anda bizim odaklandığımız pazarlama odaklı e-posta hesaplarında ücretsiz kullanımda 2000 bağlantıya ayda 6000 posta göndermenize izin veriyor. Hiç fena değil. Otomasyon, segmentasyon ve A/B test gibi özellikleri de var.
Abone ve gönderim sayınız arttıkça fiyat artıyor ama iyi haberi vereyim; Secret İndirim Kulübü’ne katılarak SendGrid için de süper bir fırsata sahip olabilirsiniz. 12 aylık Pro 100K Email API Plan ve Advanced 50K Marketing hesabına ücretsiz erişiyorsunuz. Ayrıca $100 Twilio kredisi veriliyor. Evet, 37,5 dolar ödeyip Secret’a katıldığınızda hem SendGrid‘e hem de SendinBlue’nun fırsatını alıp kullanabilirsiniz.
Ayrıca Sendgrid’in girişim destek programına katılarak da ücretsiz üyelik almayı deneyebilirsiniz.
TinyLetter: MailChimp’in İnternet Kullanıcılarına Hediyesi
2011 yılında MailChimp tarafından satın alınan TinyLetter, 2014’te yenilendi ama sonradan MailChimp’in terkettiği, bir ara kapatacağı ama sonradan kendi haline bıraktığı bir ürün oldu. Şu anda ücretsiz şekilde hesap açıp 5000 kişiye kadar sınırsız eposta gönderimi yapabiliyorsunuz.
Elbette gönderdiğiniz epostalarda Tinyletter markası gözüküyor, metin düzenleyici ve istatistikler çok temel düzeyde ama bu kadar geniş bir kitleye hiç para vermeden gönderim yapabilmek gerçekten bulunur fırsat değil.
Şahsen ben Tinyletter‘ı özel bir iş için Mailerlite’e ek olarak kullanıyorum. Product Hunt’ta çıkan yerli ürünleri takip etmek isteyenler için burada bir eposta grubu oluşturdum ve gerektiğinde hızlıca işimi yapıp çıkıyorum. Diğer ücretli eposta kotalarımdan harcamadan yoluma devam edebiliyorum.
Siz de mevcut sistemi bunun üzerine kurabileceğiniz gibi düzensiz aralıklarla veya tek seferlik eposta gönderdiğiniz işler için de kullanabilirsiniz.
*Emailmarketing.club diye bir mikro girişime de başladığımı duymadıysanız artık duydunuz. Sitedeki forma e-postanızı bırakmanızı öneririm. E-posta dikeyine özel indirimler ve bilgiler paylaşacağım.